Протести блокират Гърция


Протести блокират Гърция
Снимка:

588

 Заради обявената от синдикатите 24-часова стачка днес железопътният транспорт в Гърция ще бъде напълно блокиран.

Проблеми се очаква да възникнат в графиците на обществения транспорт, училища и банки ще са затворени, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Синдикатите протестират срещу исканията на тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ за съкращения на заплати и пенсии, срещу премахването на 13-та и 14-та заплата в частния сектор, срещу уволненията на държавни служители и срещу премахването на колективните трудови договори.

За днес бе отложена срещата на лидерите на трите политически партии, които подкрепят гръцкото коалиционно правителство на премиера Лукас Пападимос.

Срещата бе насрочена за вчера, за да бъде постигнат консенсус във връзка с новите болезнени мерки, искани от тройката инспектори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, които са условие Гърция да получи втори заем, за да избегне фалит.

В същото време Атина е подложена на натиск от страна на Берлин, Париж и Брюксел за скоростно финализиране на споразумението с тройката по новите мерки за икономии.

Заради стачката днес метрото, електрическата железница и трамваите в Атина ще се движат само от 10 до 17 ч., за да могат да бъдат превозвани работещите, участващи в протеста. В стачката с известни прекъсвания на работата ще се включат и работещите в автобусите и тролеите на градския транспорт.

Вторият по големина гръцки град Солун също ще остане без обществен транспорт. На уличен протест ще излязат и преподавателите и банковите служители. 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички