Пускаме нова емисия облигации за 950 млн. евро


Пускаме нова емисия облигации за 950 млн. евро
Снимка:

387

Българските депутати одобриха днес емитирането на петгодишни облигации на стойност 950 милиона евро.

Очаква се правителството да даде начало на процедурата в началото на следващата седмица, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Сумата, която възнамеряваме да емитираме, е за първата част от транша за погасяване по облигациите за главницата и последната лихва по дълговата операция на бившия финансов министър Милен Велчев от по-предишното правителство, обясни той.

Дянков отказа да назове точен размер на лихвите по новия облигационен заем. По-рано министърът изрази надежда, че страната ще плати около 5,5%.

Моето първоначално предпочитание беше да се търсят средства от вътрешния пазар и само като вариант - да се търсят от външни пазари, продължи Дянков.

Но се предпочете да се отиде на еврооблигационния пазар, където България сега има добри показатели и това може да ни отвори добра перспектива за следващи периоди, подчерта той.

Дянков продължи с аргументите в полза на емитирането на еврооблигации.

Вторият транш на плащанията по тези облигации изтича към началото на 2015 г. и тогава ще се търсят начини и за тяхното погасяване. Защо точно сега предлагаме този инструмент, запита той.

Има два основни параметъра - дългът трябва да се взема достатъчно далеч от датата на погасяване на предишен дълг, за да има спокойствие за пазарите и за държавния бюджет и да е достатъчно близо до предишното плащане, за да няма излишни лихви, каза Дянков.

Трябва да се смятат добре плюсовете и минусите от една такава операция и решихме това да стане през пролетта, е неговото мнение.

Сега е възможно най-удобният момент за такъв ход, смята финансовият министър.

В процеса на подготовката установихме, че процедурата, по която е минала предишната операция по емитиране на еврооблигации е протекла доста непрозрачно преди 10-11 години, отбеляза той.

Днес се ангажирам, че в моментът, в който приключи едно предстоящо емитиране ще донеса всички документи, които са присъщи за такава сделка за да има контрол, обеща той.

Нивото на публичния дълг на България е едно от най-ниските в ЕС – едва 14,3% от БВП.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички