Путин призна икономическите проблеми на Русия, похвали изрично селското стопанство


Путин призна икономическите проблеми на Русия, похвали изрично селското стопанство
Снимка: Gettyimages.com

3601

В своята ежегодна реч руският президент Владимир Путин не видя особени проблеми за Руската федерация предвид понасъбралите се режими на санкции – от ЕС, от САЩ, сега и проблемите с Турция. Според руския президент руският бюджетен дефицит „не било задължително“ да превиши 3% от БВП за 2016 година, предаде ТАСС.

„Нужно е да уточня, че за редица отрасли има риск. Става въпрос за строителството, автомобилостроеното, леката промишленост, машиностроеното. Затова и правителството трябва да изготви програми за подпомогане за тези сектори. Финансови средства ще бъдат предоставени“, обясни Путин, без да се занимава много-много с числа.

Руският президент засегна и зависимостта на руската икономика от цената на петрола. „Не трябва да се успокояваме и да чакаме чудо, например повишаване на цената на петрола. Този подход е неприемлив. Трябва да сме подготвени за дълъг период на по-евтин петрол и на санкции. Ако не реагираме, просто ще „изядем“ резервите си и икономическият растеж ще е около нулата“, каза той. И добави, че въпросът с диверсификацията на руската икономика е много важен.

Въпреки неособено ведрата перспектива, Путин счита, че руската икономика трябва да е сред водещите в света. Като положителен пример той даде руското селско стопанство – през миналата година Русия имала селскостопански износ за 20 млрд. долара, което е с 25% повече от прихода от оръжейна търговия и с 30% повече от износа на газ. Затова и Путин изрично благодари на селскостопанските производители, защото „допреди 10 години почти половината храна в Русия е трябвало да бъде внасяна от чужбина“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички