Путин се мъчи да спасява руската икономика


Путин се мъчи да спасява руската икономика
Снимка: Getty Images/Guliver

1174

Президентът на Русия Владимир Путин прибегна до крути мерки в опитите си да вдигне на крака руската икономика. Той обеща амнистия за връщане на изтеклите в чужбина капитали и предложи мерки в подкрепа на рублата и на компаниите, предаде БГНЕС.

Путин предложи амнистия за хората, които върнат парите си в Русия и подчерта, че никой няма да ги пита за произхода на средствата им. "Предлагам пълна амнистия за капиталите, които се върнат в Русия", заяви президентът в ежегодната си реч пред двете камари на руския парламент.

"Всички разбираме, че можем да спечелим пари по много начини", каза още Путин и увери, че хората, които върнат капиталите си в Русия, няма да бъдат безпокоени от правосъдието. "Няма да ги питат откъде идват парите, нито как са били спечелени", обеща той.

Според руското министерство на икономиката изтичането на капиталите е достигнато върхове с украинската криза и западните санкции, до които тя доведе, и възлиза на около 125 милиарда долара през 2014 г. Руският президент предложи също новосъздадените малки предприятия да се възползват от данъчен мораториум за две години. И в по-общ план поиска от правителството на ограничи контрола върху предприятията.

Путин разкритикува особено остро бюрокрацията, която често е определяна като задушаваща в Русия. "Всички трябва да разберат, че при сегашните обстоятелства това не само е спирачка за развитието на Русия, а също е пряка заплаха за сигурността й", заяви той.

В момент, когато рублата загуби една четвърт от стойността си спрямо долара и еврото, Путин поиска също "строги мерки, за да се изпари желанието на спекулантите да играят с колебанията в курса на рублата". "Властите знаят които са тези спекуланти. Имаме средства да ги спрем", каза руският парламент, без да уточнява дали има предвид руски или чуждестранни спекуланти.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички