Рахой зове за единство


Рахой зове за единство
Снимка:

5873

Испанският премиер Мариано Рахой отправи от родната си Галисия призив за единство в един влошен социален климат от незапомнените мерки за икономии.

Апелът идва в момент, в който Испания изглежда ще поиска спасение отвън за икономиката й.

Тормозен от двоен националистки фронт в Страната на баските, където днес има парламентарни избори, и в Каталуня, Рахой, чиято позиция е отслабена от кризата, търси спасение в родния си район, където също има избори, пише АФП.

Да се гласува за Народната партия, която управлява страната от края на 2011 г., "означава да се гласува за ценностите, които обединяват всички испанци, ценности, които за нас са еднакви било в Каталуня, Страната на баските, Галисия и в цяла Испания", заяви той при закриването на предизборната кампания.

Реагирайки на войнствения тон на каталунското правителство и на перспективата от сепаратистки фронт в Страната на баските, Мариано Рахой предупреди наскоро: "Най-голямата грешка би била към икономическата да се прибави политическа и институционална криза".

Той се надява да намери успокоение в Галисия – регион в северозападна Испания с 2,8 млн. жители.

В този район обаче, където безработицата достига 21% и Народната партия едва достига абсолютно мнозинство с 38 депутатски кресла от 75, резултатът му може и да пострада, ако вотът се превърне в референдум за политиката на икономии, която неговото правителство води от Мадрид.

Впрочем, именно от това изглежда се опасяват местните ръководители, които взеха мерки да се дистанцират от Мариано Рахой по време на кампанията, отбелязва БГНЕС.

Година след обявяването на края на насилието на въоръжената групировка ЕТА, Страната на баските – проспериращ район в северна Испания (безработицата там е най-ниска в страната – 14,5%), с 2,2 млн. жители, също избира свой парламент.

Така, Мариано Рахой ще трябва вероятно да се съобразява с регионален парламент, в който консервативните националисти ще застанат начело, но без абсолютно мнозинство, пред сепаратистката левица.

Сондажите предричат триумфален пробив на новата сепаратистка коалиция ЕХ Билду – под това име партията Батасуна, забранена през 2003 г. в Испания, защото е смятана за политическото крило на ЕТА, ще потвърди завръщането си, започнало през 2011 г.

Допълнителна грижа за консервативния ръководител е сепаратистката опозиция в Каталуня – мощен регион в североизточната част на страната. Икономическата криза подхранва там националистките чувства на каталуците, които на свой ред ще подновят парламента си на 25 ноември.

М. Дачева

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички