Рецесията настъпва - Обама търси решение преди Коледа


Рецесията настъпва - Обама търси решение преди Коледа
Снимка:

337

Несигурността по отношение на американската бюджетна политика и преминаването на урагана Санди задушава ръста на американската икономика.

Икономическата активност расте със забавени темпове през последните седмици, се казва в доклад, публикуван в Бежовата книга на Американската централна банка.

Според доклада отслабването на конюктурата най-вече в района на Ню Йорк се дължи на проблемите, причинени от урагана Сандив края на октомври, които са продължили и през ноември. В същото време обаче се подчертава, че дори в най-динамичните райони като този на Сейнт Луис и Минеаполис в централната част на страната, растежът е описан като "малко по-добър от умерен".

Но не последствията от Санди тормозят най-много Америка, а неизбежното затягане на коланите, което се очертава за началото на 2013 г.

Американският президент Барак Обама призова да се постигне споразумение за намаляване на бюджетния дефицит преди Коледа, така че да се избегне "фискалната скала" и рецесията, която тя ще предизвика, съобщи АФП.

"Нашата крайна цел е споразумение, което да позволи да контролираме дългосрочно и балансирано нашия дефицит. Мисля, че двете партии могат да постигнат рамково споразумение през следващите седмици. Всъщност се надявам да успеем преди Коледа", каза Обама.

"Искам на всички да стане ясно, че този дебат, не е дебат само за цифри. Става въпрос за сбор от големи решения, които ще засегнат милиони семейства в цялата страна и то по сериозен начин", наблегна той.

Ако не бъде постигнато споразумение, от 2 януари американците ще имат голямо и автоматично увеличение на данъците. То ще бъде в резултат на закон, гласуван през 2011 г. с цел форсиране на намаляването на дефицита, който през 2012 г. достигна 7% от БВП. Единственият начин да се преодолее това увеличение е гласуването в Конгреса на нов закон по план за намаляване на дефицита. Така че демократи и републиканци трябва да постигнат по-балансиран компромис от тази "фискална скала".

Демократите настояват данъците са се увеличат за двата процента американци, които печелят повече от 250 000 долара годишно на семейство или 200 000 - за сам човек. Това предложение досега бе отхвърляно от републиканците, но напоследък някои от тях започнаха да клонят към него. В замяна на евентуално такова увеличение на данъците републиканците искат реформа в някои аспекти на социалната политика.

Едно рязко увеличаване на данъците на всички домакинства през януари може да хвърли отново страната в рецесия. В четвъртък министърът на финансите Тимъти Гейтнър, който бе определен за преговарящ по тези въпроси с републиканците, ще бъде в Конгреса за продължаване на дискусиите.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички