Реформата - необходимо условие за растеж (видео)


Реформата - необходимо условие за растеж (видео)
Снимка:

715

По време на седмата поредна годишна среща между представителите на бизнеса у нас и правителството финансовият министър Симеон Дянков предложи всеки министър да съобщи публично какви реформи подготвя и би подготвил, ако попадне в следващото правителство и има още четири години на разположение. По този начин българският бизнес ще може по-добре да планира развитието си, смята Дянков.

 

Следващото правителство трябва да се съобразява и с реалностите - да приема консервативен бюджет. Това е необходимо, за да не се оставят неразплатени разходи към бизнеса. И даде пример - наследихме 2,3 млрд. лв. неразплатени разходи, сега сумата е сведена до около 130 млн. лв. Правителството да се разплаща навреме там, където вървят големи проекти, начерта той друг приоритет на кабинета. Трето, да се намали бюрокрацията, макар че това е нескончаем процес. Ще посоча едно нещо, което мина през НС - единното данъчно платежно, нещо, заради което бизнесът трябва много да е благодарен, посочи Дянков. И даде още един пример: преди три седмици пак със законите за данъците в НС мина една голяма крачка към т.нар. златен регистър.

Реорганизирахме работата на големи, средни и останалите данъкоплатци, каза той. Четвърто, да подпомагаме бизнеса за излизането му на нови пазари. Това може да стане чрез изпълнението на различни задачи от страна на министрите в този план при пътувания зад граница. Пето, да развиваме България като туристическа дестинация, тъй като всяка година този сектор у нас расте.

В тази връзка насочваме европейски средства в развитието на различни приоритети. Шесто, да стимулираме администрацията да работи по-добре с бизнеса, намалили сме броя на администраторите с 14%, но сме им увеличили заплатите им с 15%, уточни той. Променихме и няколко закона, главно законът за администрацията. Сложихме таван на общия брой на държавната администрация, допълни той. И последно и най-важно - всички министри да декларират, ако попаднат в следващото правителство какви реформи биха направили, тъй като в сегашния мандат не им е останало време за това. За да се разбере за кого и за какво гласуваме, за да не стане популистка кампанията, заключи той.

Реформите са необходимо условие за растеж. Това заяви и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.

 

Добрев даде пример за растеж с три реформи, прокарани от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Първо, от май 2011 г. България има единен орган за подземните богатства. Преди бизнесът обикаляше от министерство на министерство и ние наследихме 1100 преписки заради този проблем, каза Добрев. В момента след година и 3-4 месеца имаме само около 100 преписки, върху които още работим, добави той. Днес секторът дава около 5% от БВП, увеличихме приходите в бюджета два пъти повече, повишихме заетостта. Това е реформа, довела до ръст, обобщи той.

Втората реформа е по ОП "Конкурентоспособност". Там МИЕТ е сключило 492 договора с малките и средни предприятия (МСП) с общо сума по тях 700 млн. лв. безвъзмездна помощ. От май месец досега министерството е платило повече средства за българските МСП, отколкото за периода 2007-2012 г. Средният срок на плащане беше от 3 до 6 месеца – стартирана е и програмата "Енергийна ефективност".

Третата реформа, която още не е дала плодове, е идеята за преместване на държавната администрация, изброи Добрев. Преместихме ресор „туризъм” в Пловдив, 50% от служителите напуснаха. За тях направихме конкурси при голям успех. В сектора на туризма като доказана туристическа дестинация за нас трябва да се стремим към големите пазари като Китай и Япония. Голям е потенциалът и на културно-историческия туризъм, посочи министърът.

Подготвили сме законови промени за насърчаване на инвестициите, за да получат инвеститорите статут на временно пребиваващи или да получат гражданство, отбеляза Добрев. Следващата година възнамеряване на постигнем 3 млрд. евро инвестиции и сме подготвили специален продукт "България" с придружаващ маркетинг за него.

Трябва да се насочим с износа си към държавите, които регистрират огромни икономически ръстове - Китай, Индия, Турция и др, счита икономическият министър.

По отношение на иновациите той каза, че трябва да се подкрепи секторът чрез оперативната програма. Туризмът също трябва да продължи да расте, използвайки нишите, които искаме да развиваме.

Според европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева България изглежда стабилна и финансово дисциплинирана в очите на европейците.

Днес виждаме свиване на финансите в частния и държавния сектор. Има и срив на доверието от страна на бизнеса. Затова е редно всеки да си прави сметката, смята Георгиева и уточни, че тя например не е взела жилищна ипотека в САЩ, защото не може да си го позволи.

За 2012 година икономиката еврозоната се свива-минус 0.4%, България – с 0.8%. Прогнозата за растежа за 2013 г. за еврозоната е 0.1%, за България- 1.4%. Все пак, тук имаме и позитиви, поясни тя. Да видим какво сме постигнали - основно две неща, макар и трудно. Взехме ключовите политически решения, за да може еврозоната да се справи с кризата. Имаме европейски механизъм за стабилност, сложихме възглавничка за нашата икономика, имаме предложение на ЕК за банков съюз, за гарантиране на депозитите, за облагане на транзакциите.

Продължава макроикономическото балансиране на Европа, а ние в България намалихме дисбалансите и имаме по-добра конкурентоспособност, смята Георгиев. Защото бяха направени структурни реформи - в пенсионната система, при либерализиране на пазара на труда, тези неща се случиха и този напредък трябва да продължи. Запазваме приоритетите, които определихме- възстановяване на нормалното кредитиране на икономиката - стимулиране растежа и конкурентоспособността, намаляване на безработицата.


Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички