Рейтингът на Меркел расте


Рейтингът на Меркел расте
Снимка:

350

Германският канцлер Ангела Меркел се радва на високо одобрение (64 на сто) сред германците, каквото не е имала от 2009 г., малко след преизбирането си.

Това показва оповестено днес допитване, цитирано от Франс прес и БТА.

Според най-новата анкета на обществена телевизия А Ер Де канцлерката е втората най-популярна политическа фигура за германците - изпреварва я единствено нейният финансов министър и съпартиец в Християндемократическия съюз (ХДС) Волфганг Шойбле, когото одобряват 65 процента от анкетираните.

Най-популярните опозиционни лидери - социалдемократите Пер Щайнбрюк и Франк-Валтер Щайнмайер - се нареждат едва четвърти и пети с по 55 процента. Общо 69 процента от анкетираните смятат Меркел за добър канцлер, 85 на сто са на мнение, че тя представя добре Германия по света, а 55 казват, че Меркел се държи по-скоро като надпартиен лидер.

Имиджът на президента Кристиан Вулф е накърнен от политическо-финансовите скандали, които се вихрят около личността му от средата на декември миналата година. Само 33 на сто от участниците в допитването одобряват работата му, а не повече от 16 го смятат за честен човек.

Ако парламентарните избори са днес, за ХДС биха гласували 36 процента от анкетирани (с 1 процентен пункт повече, отколкото в допитване от 19 януари), докато коалиционният му партньор - Свободната демократическа партия - либерали (СвДП) биха подкрепили едва 3 процента от запитаните (отново с един пункт повече, отколкото на 19 януари.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички