Рекорден брой финансови отчети са подадени онлайн


Рекорден брой финансови отчети са подадени онлайн
Снимка:

337

Рекорден брой фирми подали Годишните финансови отчети (ГФО) по Интернет. До вчера процентът достигал 67%, показват данните на Агенцията по вписванията, предаде БГНЕС.

През минали години процентът на подалите годишните си финансови отчети през нета е достигал около 30 - 40%.

Фирмите и дружествата плащат по 50 лв. за подаването на ГФО. Подаването по интернет е два пъти по-евтино - 25 лв. е, трябва само електронен подпис. Служителите в агенцията отчитат подаване на отчети на секунди. В понеделник, например от 11293 подадени отчети, 5943 са подадени по интернет, т.е 53%.

От големия процент на подавани електронно отчети е доволен и новият изпълнителен директор на Агенцията Юлиян Митев. Той разчита този висок процент и като факт, че хората имат доверие на електронната система. Митев заключи, че може би електронно правителство действа при тях в пълна степен.

Навярно този рекорден процент допринесъл и за липсата на дълги опашки, които сме свикнали да виждаме пред агенцията в последните години. Въпреки, че срокът за подаване на отчетите е от април, по стара българска традиция се чака последният момент. Така от около две седмици се засилил броят на тези, които подават такива отчети. Служителите на гишетата не се изненадват и очакват пикът да е в последните два дни – четвъртък и петък.

"Постарахме се да направим всичко възможно да няма струпване на хора, сега разбира се е утежнена обстановката. Следим непрекъснато ситуацията и мисля, че към настоящия момент нещата са напълно приемливи", смята Юлиян Митев.

Той призна, че понякога проследява колко време отнема на един гражданин да влезе в Агенцията и да свърши работа и казва, че това е не повече от 30 мин.

В последната седмица пък службите по регистрация при Регионалните дирекции на Агенция по вписванията имат и удължено работно време – от 07,30 ч. до 19,00 часа.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички