Рекорден стокообмен между България и Румъния


Рекорден стокообмен между България и Румъния
Снимка:

417

Рекорден стокообмен от 3,545 млрд. евро е отбелязан между България и Румъния, като българският експорт възлиза на близо 2 млрд. евро.

Това съобщи ръководителят на службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) Бронислав Денев, след среща с икономическия министър Делян Добрев, предаде БГНЕС.

От своя страна Добрев подчерта значението на политическата подкрепа на ниво министър и министерство за ускоряването на процеса на инвестициите в България.

Според министъра на икономиката, Китай и Румъния са "интересни пазари за инвестиции".

Добрев допълни, че продължават да пристигат всички чартърни полети от Израел и други страни, а повече информация около потока от израелски туристи ще бъде получена след днешната му среща с министъра на туризма на Израел. Той увери, че ситуацията с туризма продължава да бъде следена, за да може навреме да се реагира на промените в пазара.

Като приоритети за момента министърът определи приватизацията на ВМЗ - Сопот, както и въвеждане на промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Добрев спомена и за кампания, целяща да провери качеството на работата на службите по търговско-икономически въпроси. В края на годината всяка една от тях ще получи запитване от несъществуваща фирма, зад която ще стоят служители на държавната администрация, които ще оценят качеството на дадената информация и обслужването.

Освен рекордният стокообмен Бронислав Денев очаква до края на годината страната ни да бъде посетена от около милион туристи от Румъния.

Само тази година сме направили шест презентации на България в областта на туризма, допълни той. Търговските взаимоотношения между страната ни и Китай възлизат на около 210 млн. долара износ и над 260 млн. внос, информира Нели Нанова, ръководител на СТИВ Пекин. Китай е доста голям пазар за европейските стоки, България също работи в това отношение, допълни тя.

Все по-голямо внимание се отдава на нашите търговски представителства зад граница, за нас това е една сериозна сила и капацитет, който трябва да се използваме по най-ефективния начин, заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Оценките в сравнение с миналата година значително се подобряват. Според Симеонов сред фирмите трябва да разпространяваме повече информация за това, как могат да им бъдат полезни търговските представителства.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички