Рекордно ниво на отписани пасиви за европейския бизнес през миналата година


Рекордно ниво на отписани пасиви за европейския бизнес през миналата година
Снимка:

602

Европейските компании са отписали дългове за рекордните 350 милиарда евро миналата година, повече от годишния БВП на Австрия, Дания или Финландия, съобщава британската медийна икона във финансовата сфера "Файненшъл Таймс".

Това е със 7 на сто повече спрямо предишната година, а в 27 от изследваните 31 страни от шведската кредитна компания Intrum Justitia условията за отпускане на кредити или са се влошили, или са останали непроменени. Дългът възлиза на 3 на сто от всички неплатени фактури в европейските компании, пише БГНЕС.

Само в северните страни положението е по-розово, като всички с изключение на Норвегия регистрират по-малко загуби на лош дълг спрямо миналата година. Но макар германските компании да запазват стабилно ниво на отписване на лош дълг, те стават все по-песимистични за бъдещето, като една трета от всички компании, участвали в изследването, заявили, че очакват увеличаване на разплащателния риск през идната година.

Генералният директор на Intrum Justitia Ларс Волунг разделя компаниите на Стария континент на три групи - целомъдрените в Скандинавския регион, страдащите в Южна Европа и нова група, която е някъде по средата. В нея влизат страни като Франция, Холандия и Белгия. "Интересна е поляризацията на Европа и виждаме как поляризацията се увеличава", допълва той.

Малките компании страдат повече от големите. Компании с над 2500 служители са отписали само 1,5% от дълга си миналата година, тези с по-малко от 19 служители са загубили 4,3%, а компаниите с 20 до 49 служители - 3,6% от дълга си. Това е тревожно за европейската икономика, която разчита повече на малките компании, отколкото другите региони на света като САЩ.

Една положителна тенденция, очертана от изследването, в което участвали близо 10 000 компания от Европа, е, че времето за което бизнесът получава плащане, намалява за втора поредна година. Сега бизнесът получава плащане за 49 дни спрямо средно 56 дни в периода 2008-2011 г. Страните с най-висок разплащателен риск през 2012 г. са били Гърция, Хърватия, Португалия и България, а Финландия, Швеция и Норвегия са били с най-нисък риск.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички