Рисковете пред Гърция остават


Рисковете пред Гърция остават
Снимка:

527

Значителни рискове продължават на тегнат над икономическото положение в Гърция въпреки частичното деблокиране на помощта от международните й кредитори, предупреди Институтът за международни финанси, предаде АФП.

"С БВП, който се очаква да намалее с около 4%-5% догодина..., и подложена на изпитание сплотеност на обществото заради новите мерки за строги ограничения рисковете за спасителния план на ЕС и МВФ остават значителни", съобщи институтът.

След дълги месеци на преговори тази седмица Гърция започна да получава нов транш от помощ на стойност 34,3 милиарда евро от ЕС. МВФ трябва да одобри официално деблокирането на своя дял от помощта, който беше замразен през пролетта.

В доклада си Институтът за международни финанси посочва и своите съмнения относно ползата от операцията по повторното изкупуване на дълга от Гърция, за да намали огромните си задължения и да получи зелена светлина за спасителната помощ.

"Съмненията за жизнеността на дълга ще останат, докато растежът не се върне", отбеляза институтът, който представлява интересите на над 470 финансови организации в цял свят. Гърция е в рецесия вече пета поредна година, а спадът на брутния й вътрешен продукт тази година се очаква да достигне 6,5%.

Страната продължава да бъде раздирана от протести.

Държавните служители стачкуват днес в знак на протест срещу планираните съкращения. В сряда училищата, министерствата и държавните служби ще останат затворени, съобщава австрийският вестник „Кроне”.

Протестът се провежда под мотото: „Или се бориш, или ще бъдеш съкратен”. През следващите години в Гърция трябва да бъдат съкратени около 150 000 работни места в публичния сектор.

В стачката ще вземат участие и аптекарите, и лекарите в държавните болници. Планирана е и демонстрация на държавните служители в центъра на Атина.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички