Рубини: Сценарият ми за "Перфектна буря" вече е в действие


Рубини: Сценарият ми за "Перфектна буря" вече е в действие
Снимка:

625

Известният икономист Нуриел Рубини заяви днес, че сценарият му за „перфектна буря“ на световната икономика, който той прогнозира по-рано през годината, вече е започнал да се разгръща.

Свидетелство за това е забавеният ръст на икономиките на САЩ, Европа и Китай.

През май Рубини предсказа четирите основни елемента, които ще предизвикат разразяването на финансова буря за глобалната икономика през 2013 г. Това са – липсата на растеж в САЩ, дълговите проблеми в Европа, спадът в нововъзникващите пазари (и по-точно Китай), както и военен конфликт в Иран.

Сценарият за перфектна буря през 2013 г., който написах преди месец започна вече да се осъществява“, заяви Рубини в социалната мрежа Туитър, в понеделник.

„Мерките на централните банкери престават да действат, защото кризата не е ликвидна, а е криза на неплатежоспособност. Европейският бавно движещ се влак-развалина става бързо движеща се развалина. Приземяването на китайската икономика е твърдо. Преговорите между САЩ и Иран се провалят, а времето за мирно уреждане на спора изтича“.

Изнесените данни за инфлацията в Китай показват, че икономиката се охлажда по-бързо от очакванията, докато данните за безработицата в САЩ индикираха, че ръстът на нови работни места се свива за четвърти пореден месец, през юни.

Рубини добави, че за разлика от 2008 г., когато централните банки са получили средства, за да стимулират глобалната икономика, то този път политиците не разполагат със „заек, който да извадят от шапката“. Решенията на Европейската централна банка, Английската централна банка и Народната банка на Китай, през изминалата седмица, вдъхнаха известна увереност на световните капиталови пазари.

Принудително взетите решения могат временно да облекчат поскъпването на активите, но в крайна сметка гравитационните сили на слабият фундамент ще доминират в дългосрочен план, допълни още известният икономист.

Бил Смийд, главен изпълнителен директор на Smead Capital Management, се съгласи, че централните банки не могат да направят почти нищо, за да спрат глобалното забавяне на икономиката.

През миналата седмица той заяви, че има „практически нулев шанс“ стимулите на централните банки да успеят, което предполага, че би било по-добре политиците да оставят икономиката да премине сама през периода на задаващи се фалити.

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД по материали на световни информационни източници

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички