Ръстът на икономиката е по-важен от актуализацията


Ръстът на икономиката е по-важен от актуализацията
Снимка:

847

Разбирам БСП с актуализацията на бюджета – те изпълняват обещания към свои избиратели. Но аз никога не съм застъпвал тезата, че е добре да вземеш едни пари назаем, за да погасиш други заеми – ръстът на икономиката е далеч по-важен. Това заяви икономистът Владимир Каролев в сутрешния блок на bTV.

Не се правят много по-важни реформи от актуализацията на бюджета – например пенсионната реформа, реформа в МВР, добави Каролев. И е нормално, добави бившият председател на СДС Мартин Димитров – когато нямаш доверие, нямаш подкрепа, ти си слаб и не можеш да направиш нищо. Как да го направиш при над 70% българи, искащи да има предсрочни избори, независимо дали септември или май, попита Димитров.

Когато Орешарски дойде на власт, той обеща да се пребори с контрабандата и да намали с 5% разходите за всички министерства. Нищо от това не се случва – в момента правителството е в отбрана и ще си остане там, то само отлага и печели време – за какво, попита Димитров.

По отношение на бюджета Каролев посочи неверни твърдения и на двете водещи партии – ГЕРБ и БСП. Според него е абсурдно твърдението на ГЕРБ, че заем от 1 млрд. лева щели да го плащат три-четири поколения. Първо, този заем още не е взет в пълен размер и второ – тази сума не е толкова голяма, каза икономистът. Той посочи още и, че твърдението на БСП за 800-те милиона лева, които ГЕРБ емитира в началото на годината и които трябва да бъдат върнати на 23 август, вече са върнати от ЕК, тъй като парите отидоха за плащане на европейски субсидии на зърнопроизводителите заради забавяне от Брюксел.

Как може да тръгне сега икономиката нагоре – първо, да дойдат нови инвеститори, каза Мартин Димитров, който каза, че е абсурдна тезата на властта „приберете се от улиците, да не плашите инвеститорите”. Когато има безобразия, ще има протести, каза Димитров. На второ място е подпомагането на малкия и среден бизнес – къде е антикризисната програма, след като Йордан Цонев твърди, че в края на годината е възможна рецесия? Години наред говорим за орязване на лицензионни режими – вече даже е банално, добави десният политик.

Според Карлоев все пак има и положителни елементи в програмата на Орешарски - много полезно е държавната администрация да бъде глобявана при неизпънение на даден ангажимент. Полезно е и връщане на ДДС в 30-дневен срок, каза Каролев. Говори се и с експерти за намаляване на броя на лицензионните режими. Мартин Димитров обаче посочи, че след като в началото на управлението не се започва с тези въпроси, защото винаги в началото едно правителство има най-голямо доверие, значи това правителство няма никога да предприеме тези необходими мерки.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички