С 8% намаля износът ни за ЕС през първите два месеца


С 8% намаля износът ни за ЕС през първите два месеца
Снимка:

362

През периода януари - февруари 2012 г. износът на България за ЕС е намалял с 8.1% спрямо същия период на предходната година и надвишава 3.3 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 66% от износа за страните членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Словения и Литва.

Най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Португалия.

През февруари 2012 г. износът за ЕС намалява с 8.9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.6 млрд. лева.

През първите два месеца обаче вносът се е увеличил с 6.7% спрямо същия период на предходната година и достига 4.1 млрд. лв.

Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър, Люксембург и Нидерландия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Малта и Финландия.

През февруари 2012 г. вносът на България от страните членки на ЕС се увеличава с 11.6% спрямо същия месец на предходната година и достига 2.1 млрд. лв.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - февруари 2012 г. е отрицателно и възлиза на 709.4 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и достига 520.0 млн. лева.

Най-голямо намаление на износа през първите два месеца на година се наблюдава в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".

Изнасяме повече мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход, както и безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички