Самарас очаква вот на доверие в парламента


Самарас очаква вот на доверие в парламента
Снимка:

4281

Правителствената коалиция на гръцкия премиер Андонис Самарас очаква да получи тази вечер вот на доверие за политиката си за икономическо съживяване и ускоряване на приватизациите – точно преди съвещанието на Еврогрупата в понеделник в Брюксел, където Гърция ще е в центъра на дебатите.

Коалицията на Нова демокрация на Самарас със социалистите от Пасок и умерената левица Димар има подкрепата на мнозинство от 176 депутати от общо 300. Така че няма съмнение в положителния резултат за правителството от гласуването в парламента.

Целта на правителството е да гарантира мястото на Гърция в зоната на еврото и така да отговори на онези, които искат да подкопаят усилията ни – подчерта Самарас по време на започналия в петък парламентарен дебат за правителствената политика, който се очаква да приключи тази вечер.

Самарас ясно заяви, че ще продължи исканите от кредиторите – ЕС и МВФ - реформи и преди всичко изпълнението на мащабна програма за приватизации.

"Решени сме за извършим поредица от големи реформи, като дадем приоритет на приватизациите, които трябва да бъдат ускорени", посочи Самарас.

Списъкът на бъдещите приватизации, огласен в парламента от финансовия министър Стурнарас, включва държавната електрическа компания (DEI), компанията за водоснабдяване (Eydap), а също летища, железници и пристанища, както и малки регионални болници.

Освен главния противник на правителството - партията Сириза, още три партии – комунистите, Независимите гърци (националистическа десница) и неонацистите от Златна зора обявиха ще гласуват срещу програмата на Самарас. 

Редактор: Георги Иванов

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички