Самарас предупреди за опасността от излизане от еврозоната


Самарас предупреди за опасността от излизане от еврозоната
Снимка:

5997

Гръцкият премиер днес отново предупреди, че страната, която е затъналата в дългове, може да бъде принудена да напусне еврозоната. Това може да стана, ако парламентът не одобри новия пакет мерки на строги икономии, които са нужни за получаване на поредния транш от финансовата помощ от международните кредитори на Гърция, предаде АФП.

Трябва да спасим тази страна от катастрофа. Ако не успеем да останем в еврозоната, нищо няма да има смисъл”, заяви Андонис Самарас пред депутати от неговата консервативна партия, съобщи Агенция Фокус.

Във сряда парламентът ще гласува закон, който очертава съкращения и други реформи, които ще спестят на страната 18 милиарда евро. В неделя ще бъде гласуван бюджетът за 2013 година, докато Гърция се бори да си осигури нов транш от „тройката”.

Самарас посочи, че тези гласувания са жизнено важни и „ще сложат край веднъж и завинаги” на риска от това Гърция, смазана под дълговия си товар, да се върне към драхмата.

Той призова своите коалиционни партньори, социалистическата ПАСОК и умерената левица „Димар”, които повдигнаха опасения относно обхвата на мерките, да действат в интерес на нацията.

Гръцките профсъюзи планират двудневна стачка, започваща във вторник, която ще съвпадне с парламентарния вот, на фона на ескалиращото обществено недоволство по отношение на бъдещите болезнени съкращения в страната, която се насочва към шестата си година на рецесия.

Редактор: Георги Иванов

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички