Санкциите срещу Русия ще ударят лошо и ЕС, убеждава Медведев


Санкциите срещу Русия ще ударят лошо и ЕС, убеждава Медведев
Снимка: Getty Images / Guliver

2186

Икономиката на ЕС ще загуби около 90 млрд.евро за две години заради санкциите на Запада срещу Русия. Това заяви руският министър-председател Дмитрий Медведев, предаде БГНЕС.

"Нашата икономика изгуби вследствие на санкциите вероятно няколко десетки милиарди долари", заяви Медведев. Но "според изчисленията на нашите икономисти само заради отказа от договори с Русия и ограничителните мерки европейската икономика е изгубила тази година 40 милиарда евро и ще изгуби догодина 50 милиарда евро", каза още руският премиер и допълни, че санкциите "не са добри за никого".

Медведев призова руснаците, които усетиха с пълна сила срива на руската валута, към търпение и увери, че "подценената" рубла ще повиши курса си. Заради западните санкции, свързани с украинската криза и срива на цените на петрола, рублата изгуби тази година 40% от стойността си спрямо долара и една трета спрямо еврото, което доведе до опасения за паника сред населението.

"Преди всичко не трябва да се поддаваме на истерията, трябва да се въоръжим с търпение и да гледаме как се разви ситуацията в подобни ситуации" в миналото, заяви руският премиер в интервю за руската държавна телевизия. "През 2008-2009 г., когато рублата регистрира рязък спад, част от населението се втурна към обменните бюра, за да обмени своите рубли във валута, но в крайна сметка курсът на рублата се вдигна. Тези, които сложиха парите си в долари или други валути, изгубиха пари", обясни Медведев.

"Мнозинството от икономистите считат, че рублата е подценена. Явно е, че ще има преоценка, не зная кога, може би този месец или след един месец и ще постигнем равновесие", убеден е руският премиер. Той призна, че настоящият спад на валутата има негативни последици с инфлация, която според него ще надхвърли 9% през 2014 г. "Покупателната способност намалява, капацитетът на предприятията да купуват необходимата техника за нормално производство намалява", изтъкна Медведев. И макар че това благоприятства износителите, правейки продукцията им по-конкурентна, руският премиер заяви, че то не е добро за Русия в дългосрочен план.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички