САС оневини Ковачки


САС оневини Ковачки
Снимка:

540

Софийски апелативен съд (САС) оправда Христо Ковачки, предаде БГНЕС.

Апелативните магистрати отмениха изцяло присъдата на Градския съд от 14 април миналата година и признаха Ковачки за невинен за данъчни престъпления.

Присъдата все още не е окончателна и тя може да бъде обжалвана пред трета инстанция – Върховен касационен съд. До произнасянето и на последната инстанция Христо Ковачки ще е с мярка за неотклонение "подписка". Мотивите на апелативните магистрати ще станат ясни до месец. Срокът е препоръчителен.

По-рано вчера прокуратурата поиска 5 години затвор за бизнесмена Ковачки. Делото срещу него стигна до Софийски апелативен съд, след като Градският съд на София го осъди на три години условно с 5-годишен изпитателен срок. Софийска апелативна прокуратура пледира, че в хода на производството е доказано извършването на фиктивни сделки.

Според прокуратурата Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел. По тази схема според обвинението Ковачки избегнал да плати 16 781 960 лева данъци. Схемата на Ковачки била следната: по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици са се оказали "кухи". Ковачки твърдеше, че сделките не са фиктивни, машините в голямата си част са били за магазини "Европа" и все още са налични там.

Христо Ковачки бе осъден от Софийски градски съд на 14 април миналата година и получи наказание три години условно и 5 години изпитателен срок. Три дни по-рано прокуратурата поиска средния размер на наказанието предвидено в закона. Бизнесменът отговаря пред съда за извършени престъпления по чл. 257 във връзка с чл. 255 от Наказателния кодекс или за укриване на данъчни задължения в особено големи размери.

Според прокуратурата Ковачки е извършвал данъчните престъпления в периода 2005-2008 година, чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит. Съгласно Наказателния кодекс това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 3 до 8 години, тоест средният размер на наказанието трябва да е около пет – пет и половина години затвор.

В началото на годината стана ясно, че МИЕТ е завело общо 6 дела през пролетта на 2011 г. срещу фирми, свързани с Ковачки, чийто бизнес интереси са насочени основно в енергетиката. Три от делата бяха прекратени, след като длъжниците платиха концесионните си такси.

"Въгледобив Бобов дол" вече е погасил частично задължението си и е осъден на първа инстанция да плати 192 000 лв. Мина "Черно море – Бургас" на първа инстанция е осъдена да плати 571 000 лв., плюс съдебните разноски по делото, но решението се обжалва от концесионера.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички