САЩ призоваха ЕС да засили спасителния фонд


САЩ призоваха ЕС да засили спасителния фонд
Снимка:

2395

Висши представители на Международния валутен фонд (МВФ) и САЩ предупредиха лидерите от ЕС да засилят защитите си срещу кризата по време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, предаде Блумбърг.

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър призова еврозоната да засили запасите от пари за спасителни фондове и да предпази Италия и Испания от заплахата за разгром на пазарите.

Директорът на МВФ, Кристин Лагард, прикани Гърция и нейните кредитори да сключат споразумение по съкращаване на дълговата тежест на страната.

Всъщност, европейските лидери остават блокирани в дебатите относно размера и обхвата на спасителните фондове за еврозоната.

Френският финансов министър и германският му колега изразиха различията в мнението си за размера на „защитната стена”, която е необходима, за да предпази европейските икономики

Френският финансов министър, Франсоа Бароан, заяви, че европейските спасителни ресурси спешно трябва да бъдат подсилени до количество, което ще им позволи да спасят Испания и Италия.

Ние смятаме, че колкото по- висока е защитната стена, толкова по- малко от нея ще трябва да се използва. Това е спирачката, заяви Бароан.

Германия продължава да избягва темата за увеличаването на европейския спасителен фонд.

Германският канцлер Ангела Меркел предпочита да се говори за развитието на икономиката. Канцлерът не иска да взима решения, които струват пари на Германия. Това е ясното послание, което бе изпратено броени дни преди кризисната среща на ЕС в понеделник.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички