САЩ ще загубят световното си господство до 2030


САЩ ще загубят световното си господство до 2030
Снимка:

1008

Нови технологии, топящи се ресурси и експлозивен скок на населението на земята ни очакват през следващите 18 години, предвиждат щатските тайни служби в публикуван в понеделник 140 страничен доклад, цитиран от Bloomberg.

Според National Intelligence Council, тези тенденции ще разместят сериозно баланса на силите на глобално равнище, създавайки както опасности, така и нови възможности за нации, икономики, инвеститори и политически системи.

Сред най-значимите последици ще е

краят на щатското господство над света,

засилването на мощта на индивидите срещу държавите, и увеличаваща се средна класа, която ще може да си позволи да представя твърдо своите искания пред управляващите.

В същото време, човечеството ще трябва да разреже гордиевия възел от недостиг на вода, храна и енергия.

„Намираме се на критичен кръстопът в историята, и възможните сценарии за бъдещето са силно контрастни.” – се казва в документа.

Сред най-сериозните предизвикателства е състоянието на глобалната икономика, която остава уязвима на шокове.

Докладът е изготвен от всички 16 разузнавателни агенции на САЩ, след консултации с академици, изследователски институти, политически лидери и корпорации в 14 държави плюс Европейския съюз.

Докато в миналото пътят на човечеството се определяше от развитието на технологиите, миграциите, войните и други фактори, в следващите 25 години ще властват седем „тектонични” тенденции, сред които увеличаването на средната класа, по-свободния достъп до нови технологии, промени в икономическото господство между отделните държави, застаряващото население, урбанизацията, недостигът на храна, вода, и енергия.

Икономическата власт постепенно се пренася на изток и юг, а делът на САЩ, Европа и Япония от глобалните приходи ще падне от 56% днес до доста под 50 на сто към средата на 30-те години на 21 век.

В същото време, остава опасността от непредвидени шокове, като колапса на еврото или Европейския съюз, епидемии, срив на китайската икономика, ядрена война, или опустошителни кибер атаки.

Дори и подобни катастрофални събития да не се случат, е много малко вероятно глобалната икономика да се върне към темпа на ръст от преди 2008 г. – поне що се отнася до следващото десетилетие.

Според авторите на доклада, ключовият въпрос е дали по-слабото представяне ще доведе до общ крах, или изникващите редица икономически центрове, отбелязващи повишение на БВП в двуцифрено измерение, ще гарантират известна стабилност.

До 2030 г., населението на земята ще набъбне до 8.3 млрд. души спрямо 7.1 млрд. днес, а средната класа, особено в развиващите се държави, ще се увеличи двойно, до над 2 млрд. души.

По-голямата част от тези хора ще се насочат към градовете, които ще приютят близо 60% от човечеството през 2030 г., спрямо приблизително 50 на сто понастоящем. По-високите доходи обаче означават нарастващ апетит не само за храна, но и за вода и енергия.

Потреблението на храна ще скочи с 35% до 2030 г., докато в същото време ръста на продуктивността в селското стопанство ще затихва. Потреблението на вода ще се повиши до 6,900 млрд. кубични метра, или с 40% над днешните запаси. Това означава, че в бъдеще водата може да стане сериозна причина за регионални конфликти, особено в Южна Азия и Близкия изток.

Ситуацията се влошава и от глобалното затопляне, което ще усложни управлението на ресурсите и изхранването на населението.

Температурните промени настъпват по-бързо от очакваното, предупреждават експертите.

Друга мощна тенденция, определяща бъдещето, са комуникацинните технологии. Според авторите на доклада, най-могъщите държави от гледна точка на брутен вътрешен продукт и размер на населението вече няма да могат да ръководят играта, освен ако не се научат да оперират в мрежата на един многополюсен свят.

Обратната страна на монетата е, че ставаме все по-зависими от технологиите и евентуална атака срещу електропреносни или компютърни мрежи може да доведе до сериозни последици.

Що се отнася до икономическото господство, Северна Америка и Европа постепенно губят съревнованието с Азия, включително от гледна точка на вложенията в технологии и отбранителна техника. 

Още преди 2030 г. Китай ще надминат САЩ по размер на брутния си вътрешен продукт, а регионални играчи като Колумбия, Индия, Нигерия и Турция ще стават все по-важни на глобално равнище.

И макар че Новият свят ще трябва да се прости с господството си, САЩ вероятно ще останат „първи сред равните” към 2030 г., предвиждат експертите. Вашингтон вече може и да не разполага с възможността да диктува правилата, но няма друга сила, която да ги замести, така че най-вероятният сценарии на бъдещето е многополюсен, свят, ръководен от коалиции и съюзи.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички