СБ: Източна Европа трябва да намали сивата си икономика


СБ: Източна Европа трябва да намали сивата си икономика
Снимка:

404

Източна Европа трябва да ограничи сивата си икономика, за да постигне растеж и да оцелее на трусовете, породени от дълговата криза, предупреди Световната банка в свой доклад, цитиран от агенция Франс прес.

Твърде голяма част от източноевропейските фирми и работници оперират в сивата икономика – те не плащат данъци и възпрепятстват регулирането на пазарите за стоки и услуги – изтъква институцията.

„Имайки предвид влиянието на кризата в еврозоната, застаряването на населението и свиването на работната сила в Източна Европа, задачата да се извадят „на светло” фирмите, опериращи в сивата икономика, става от критично значение” – смятат експерти на Световната банка. Според тях, в проивен случай дългосрочното развитие на икономиката на региона е подложено на сериозен риск.

Правителствата на новите страни членки не могат да си позволят сива икономика. Нито в краткосрочен план, поради фискални съображения, нито в дългосточен, предвид намаляващата работна сила” – коментира старши анализаторът на вашингтонската институция Катарина Матернова.

Според Световната банка, Източна Европа трябва да се замисли как да подобри данъчната съвест на гражданите си и да укрепи доверието към властите. За да се постигнат тези цели, ключов приоритет би трябвало да бъде борбата с корупцията.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички