Сертифицират инвестициите по нова технология


Сертифицират инвестициите по нова технология
Снимка:

441

Нова методология за определяне на размера на инвестициите предвиждат проектопромени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Те бяха представени и обсъдени на дискусия днес в София с участието на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

Предлаганите законови промени са в три основни посоки: Включване на новооткритите работни места като самостоятелен критерий за сертифициране на проекти, възстановяване на разходите за осигуровки на работодателя за определен период от време и осигуряване на повече права на местната власт при насърчаване на инвеститорите.

Включването на работните места сред критериите за сертифициране на инвеститори ще даде възможност за сертифициране на проекти в сектора на услугите, където размерът на инвестицията не е висок, но генерираната заетост е значима.

Като нова насърчителна мярка в закона се предлага възможността за възстановяване на разходите за осигуровки на работодателя за определен период от време. Тя ще може да се прилага като алтернатива на някоя от сега действащите финансови мерки при проекти, които създават голям брой работни места

Друга част от промените в закона целят разширяване на процеса на децентрализация с въвеждане на възможност кметовете и общинските съвети да издават сертификати клас Б и да прилагат насърчителните мерки за тези проекти.

Министър Трайков съобщи още, че в момента се обмисля и преотстъпването за няколко години в полза на местната власт на корпоративния данък по проекти, реализирани на територията на съответната община. По неговите думи, такава мярка значително ще повиши инициативността на кметовете при привличането на инвеститори.

Измененията целят повишаване на атрактивността на България като инвестиционна дестинация и създаване на условия за привличане на инвестиции в приоритетни сектори на икономиката, които създават висока конкурентоспособност и устойчив растеж на икономиката.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички