Шойбле: Гърция няма да изпадне в несъстоятелност


Шойбле: Гърция няма да изпадне в несъстоятелност
Снимка:

5270

Германският финансов министър Волфганг Шойбле изключи възможността Гърция да изпадне в невъзможност да изпълнява плащанията по своя дълг, докато задлъжнялата страна и международните кредитори все още търсят съгласие за икономиите преди срещата на европейските лидери, планирана за 18 октомври, пише "Катимерини", цитиран от Агенция "Фокус".

"В Гърция няма да се случи банкрут", заяви Шойбле на форум в Сингапур. "На Гърция се наложи да предприеме много сериозни реформи" и все по-голяма част от населението "разбира, че членството й в еврозоната е най-доброто за Гърция", каза той, като посочи, че излизането й от зоната на единна валута ще създаде огромни проблеми и не бива да се допуска.

Шойбле не вижда "никакъв смисъл от спекулации за излизането на Гърция от еврозоната", тъй като това ще бъде много ощетяващо както за страната, така и за региона. Германия вече е помогнала на Гърция да изгради конкурентноспособна икономика и функционираща публична администрация, каза той.

Спекулациите за излизането на Гърция от еврозоната се интензифицират, докато общественото несъгласие за съкращенията в публичните разходи се разширява, а правителството на премиера Андонис Самарас не успява да достигне съгласие за бюджетните съкращения. За да се разблокира транш от 31.5 млрд. евро от спасителната помощ за Гърция е нужно споразумение с Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка.

Редактор: Георги Иванов

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички