Ще оцелее ли гръцкото правителство и докога?


Ще оцелее ли гръцкото правителство и докога?
Снимка:

620

След като Гърция най-сетне успя да се сдобие с кабинет, финансовите пазари си поотдъхнаха, разчитайки, че новото правителство ще успее да прокара така необходимите, но болезнени реформи.

Ананализатори на ВВС обаче задават тревожния въпрос – ще успее ли тристранната коалиция да задържи управлението, и докога?

Двама от нейните членове – Нова Демокрация и социалистите от Пасок, далеч не са любимци на народа. След като се сменяха да държат юздите на държавата в продължение на близо четири десетилетия, именно тези две партии са обвинявани за трагичното състояние на икономиката.

Те не само са сочени с пръст за безскрупулни корупционни практики, но и настроиха електората срещу себе си, приемайки условията на чуждестранните кредитори за здраво затягане на бюджетните разходи.

Причината да се окажат отново на власт е само една – гърците ги предпочетоха пред по-страшната според тях крайна левица Сириза, която бе на косъм да спечели изборите. Макар че Сириза не мечтае за връщане към драхмата, тя е твърдо против приетите мерки за излизане от кризата и се заклева да ореже наполовина бюджетните съкращения, изисквани от Брюксел. Европейските лидери обаче предупреждават, че в подобен случай Гърция ще трябва да напусне Монетарния съюз.

И така, мнозинството от гърците се вслушаха в заплахите на Берлин и Брюксел, и дадоха гласа си за новата коалиция.

И макар че новият кабинет като цяло обещава да спази ангажиментите си, той все пак се надява да предоговори някои от условията по получените заеми. Какво обаче мислят кредиторите за това?

Берлин е нащрек – германският канцлер Ангела Меркел отрано предупреди Атина да не храни особени надежди.

Въпреки това, остават отворени някои алтернативи за дребни компромиси - например, съкращенията да бъдат разпределени в по-голям отрязък от време.

И така, новият гръцки кабинет е изправен пред опасна дилема – той не може да си позволи игрички със своите заемодатели, чието търпение отдавна се изчерпа. От друга страна обаче, ако не успее да се пребори за известни облечения, ще загуби подкрепа у дома.

Сириза остава силна опозиция и може лесно да мобилизира нови масови протести. Капките доверие, което правителството успя да изстиска от електората, лесно могат да се изпарят и да катурнат предсрочно правителството.

Едно е ясно – няма време за губене, докато страната страда под двойното бреме на рецесията и бюджетните съкращения, една трета от населението е вече под границата на бедността, а безработицата прескочи 22%.

Разбира се, и самите членове на коалицията са наясно, че отвоюваха пирова победа на изборите. Не случайно двама представители на левицата отказаха предложеното им място в кабинета, надявайки се да се дистанцират от непопулярните мерки, които предстоят. И това не е добър знак за единството и стабилността на новото правителство...

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички