Щом може без България, може и без Гърция


Щом може без България, може и без Гърция
Снимка:

464

Както може без България, така еврозоната може и без Гърция.

Това каза днес в интервю за БНР проф. Георги Генов, ръководител Катедра "Международни отношения" в УНСС.

Според него това е твърде вероятно да се случи, тъй като волята на преобладаващата част от гръцкия електорат е такава.

Кредиторите са банки и те действат чрез правителствата си. В този смисъл, разбира се, политическият натиск, който се оказва върху гръцкия политически елит през последните седмици е много голям. Особеността е, че може да се формира служебно правителство, което няма да има ангажименти към внасяне на важни актове в парламента. Съответно целта е това правителство да подпише споразуменията, които очевидно предишният парламент не успя да одобри, отбеляза Генов.

Както се вижда от резултатите от изборите, не се формира и коалиция, която би го подкрепила и би осигурила парламентарен вот. Това е добре за европейските страни, които имат активно отношение към проблемите в еврозоната. Поражда се обаче един проблем - че след изборите следващото правителство може да оспори легитимността на този акт. От тази гледна точка - ще има още вълнения, смята икономистът.

Той е категоричен, че цялата история около Гърция е силно раздухана.

Това е резултат от една много силна медийна кампания. Стигна се до там да се демонизира гръцкият народ, което е в противоречие с ценностите на демокрацията и отношенията в рамките на ЕС. Гърция ще си плати. Въпросът в страната в момента е кой в каква степен и до колко справедливо ще бъде разпределено плащането, коментира проф. Генов.

Според него, с шумотевицата около еврозоната се измества на заден план въпросът, обещан от Г-8 преди три и половина години - за реформа на международния финансов ред. Той смята, че такива ситуации ще възникват отново. При най-лошите прогнози се очаква да се повтори кризата на финансово-кредитните институции, започнала през 2008 г., смята експертът.

Генов прогнозира, че в Брюксел ще предложат разширяване състава на еврозоната. До една година ще имаме изкушението да влезем или да не влезем в еврозоната, смята той. Според него в Гърция няма да бъде допуснат фалит.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички