Швеция вече не е социален рай?


Швеция вече не е социален рай?
Снимка:

708

Какви ли не становища се чуват през годините за социалната система на Швеция. Едни я наричат модел за съвременното общество, докато други я заклеймяват като бреме за данъкоплатците.

Изглежда обаче вече никой не може да нарече шведските социални служби „най-щедрите” – поне така твърди публикуван наскоро доклад, изготвен по поръчка на парламента.

Според документа, сравняващ скандинавската държава с 18 страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, много от социалните придобивки на Швеция вече са по-скромни по размер, отколкото в други напреднали икономики. В това число влизат компенсациите в случай на болест и безработица.

Само допреди седем години, Швеция се хвалеше с третите по щедрост в света помощи за безработни. Днес страната е вече на 12-то място, след Германия, Швейцария, Франция и Канада.

Не е изненадващо, че докладът веднага намери своите критици.

„Не съм съгласен със становището, че колкото по-щедро – толкова по-добре” – коментира социалният министър Улф Кристерсон – „Години наред живяхме с това убеждение и то доведе до скок на отпуските по болест за дълъг период от време. Това отвори въпроса – как да върнем хората обратно на пазара на труда?”

Именно в тази насока са усилията на настоящото дясноцентристко правителство, което затяга не само размерите на отпусканите помощи, но и правилата за получаването им.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички