Сиромах на сит не вярва


Сиромах на сит не вярва
Снимка:

649

Сиромахът не говори на един език с чорбаджията – тази максима бе отново потвърдена от публикувано наскоро проучване на Pew Research Center, изследващо отношението на европейците към собствената си държава и своите съседи.

Повечето жители на Стария континент са единодушни – те обичат германците. Най-силно изразяват възхищението си към тази нация франузите, с 84% одобрение, следвани от чехите с 80% и поляците със 78%.

Гърците обаче може и да разчитат на най-голямата европейска икономика за своето спасение, но това не значи, че са преклонили глави пред чорбаджията. Съвсем по балкански, те остават в опозиция на всеобщия възторг към русокосата нация, и едва 21% от елините смятат, че те заслужават овации.

Що се отнася до втората най-харесвана нация – франзуците, тук мненията не са толкова крайни. Дори гърците са сколнни да има дадат шанс, с 54% одобрение, а англичаните, разбира се, остават исторически скептични към съседите си отвъд Ламанша – само 64% от тях изразяват позитивно отношение.

Странно, но самите французи не си дават по-висока оценка и като цяло споделят мнението на жителите на Кралството за самите себе си. Най-неподатливи на чара на известните любовчии са италианците, с едва 53%. Сигурно прословутата им ревност си казва думата... Като франкофони се изразяват германците, с 80% одобрение, поляците - със 76% и чехите – със 74%.

Сигурно не е изненадващо, но жителите на Стария континент пестят похвалите си най-вече що се отнася до гърците. Те определено печелят приза за най-неприятна нация, като чехите например им дават едва 25% одобрение, а германците – 27%. Италианците и испанците не са кой знае колко по-щедри – със съответно 30 и 34%.

Самите гърци, разбира се, хич не се тревожат какво мислят другите за тях – 71% от анкетираните са убедени, че именно те са нацията, заслужаваща всеобща почит.

Самомнението им проличава и при отговорите на въпроса – кои са най-трудолюбивите европейци според вас? Докато мнозинството жители на Общността почти единодушно посочват германците, гърците гласуват за себе си.

Техните съседи обаче не са убедни в подобно твърдение, и 48% процента от европейците ги споменават в съвсем противоположна светлина – като най-мързеливите.

Има и въпроси обаче, по които гражданите на Европейсия съюз са единодушни най-корумпираните държави според тях са Гърция, Италия и Испания, и това мнение не се опровергава и от самите гърци, италианци и испанци. Чехите също не са доволни от страната си - 65% от тях смятат, че именно при тях рушветите са най-разпространени.

За най-свободна от корупция държава се посочва Германия, следвана от Великобритания и Швеция.

Анна Уолф

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички