Слаб ръст на френската икономика през третото тримесечие


Слаб ръст на френската икономика през третото тримесечие
Снимка: iStock/Guliver

3714

Икономиката на Франция нарасна вяло през третото тримесечие в резултат на поредни слаби потребителски разходи, стагнация на бизнес инвестиции и влошаваща се туристическа индустрия в резултат на терористичните атаки в страната. Това показват окончателни данни на официалната френска статистика Insee, цитирани от БНР.

Брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в еврозоната нарасна през периода юли - септември с 0,2% спрямо второто тримесечие, когато френската икономика се сви с 0,1 на сто, като данните съвпадат с предишната оценка на националната статистика.

Растежът на БВП на Франция на годишна база обаче се забави по-рязко през третото тримесечие до 1% от 1,3% през второто тримесечие и под предходна оценка на Insee за повишение с 1,1 на сто.

Трябва да се има предвид, че терористичната атака на 14-и юли в Ница оказа негативно влияние върху цялата туристическа индустрия в страната и то точно преди обичайния пиков летен сезон. В същото време вотът във Великобритания на 23-ти юни за напускане на ЕС и последвалата рязка обезценка на британската лира в това число и спрямо еврото, пък постави въпросителни за износа на Франция към един от основните ѝ търговски партньори на фона на нестабилност и във вътрешното търсене. 

Всичко това накара френските потребители, които са основен двигател за икономическия растеж в страната, да останат нерешителни през третото тримесечие, като разходите на домакинствата се повишиха с едва 0,1% след тяхна стагнация през предишното тримесечие. В същото време бизнес инвестициите на френските компании останаха на нивата от второто тримесечие, когато те се свиха с 0,2 на сто.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички