Слабата защита на собственост дърпа България назад


Слабата защита на собственост дърпа България назад
Снимка:

880

В България собствеността не е добре защитена и това спира развитието на страната. Това сочат резултатите от международния индекс „Право на собственост” 2013, според който държавата ни е на 58-о място, предаде БГНЕС.

Основният фокус на индекса е как защитата на правото на собственост се отразява на икономическото благосъстояние на страните. Изследването разкрива, че по-добрата защита на правото на собственост води до по-висок БВП на човек от населението, повече преки чуждестранни инвестиции и по-голям ръст на икономиката. Разликата в БВП на глава от населението между първенците и тези в дъното е близо 7 пъти – съответно 38 000 долара БВП на човек от населението за първите 20% от класацията и 5 500 долара БВП на глава от населението за последните 20%.

Финландия продължава да води класирането за седма поредна година с резултат 8,6 от максималните 10 точки. Зад първенеца се нареждат Нова Зеландия и Швеция с резултат от 8,4 точки, Норвегия с 8,3 точки и Холандия и Швейцария с по 8,2 точки. На дъното на класацията отново е Йемен с 3,1 точки.

България заема 58-мо място (от 131 страни) с резултат 5,4 точки от максималните 10. Със същия резултат са още Турция, Индия, Гана и Китай. От страните-членки на Европейския съюз единствените две с по-нисък резултат са Гърция (5,4 точки) и Румъния (5,3 точки).

Въпреки слабото повишаването на резултата на България спрямо миналогодишното издание на индекса, за последните пет години страната отбелязва застой заради липсата на значими реформи в посока по-добра защита на правото на собственост.

Слабото представяне на страната се дължи основно на ниските оценки за независимост на съдебната система и върховенството на закона. Проблеми у нас, които продължават да оказват негативно влияние, са корупцията и тромавото законодателство.

България традиционно показва най-добри резултати по показателя "Право на физическа собственост". Подобрението там се дължи заради по-хубавите оценки за регистрацията на собственост и достъпа до заеми за придобиване на собственост. Слабо се повишава и защитата на правото на интелектуална собственост в страната. У нас обаче все още липсва ефективна патентна защита, а пиратството на авторското право е широко разпространено.

Институтът за пазарна икономика за поредна година представя международния индекс "Право на собственост", който отчита защитата на интелектуална и физическа собственост в 131 държави по света, представляващи 98% от световния БВП и 93% от населението на Земята.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички