Следят банките в Германия заради данъчните убежища


Следят банките в Германия заради данъчните убежища
Снимка:

522

BaFin, германският орган за надзор на финансовите пазари, ще наблюдава дейността на германските банки в данъчните убежища, съобщи неговият изпълнителен директор Раймунд Рьозелер.

"Ние ще започнем проверки в банките по въпроса за дейностите им в данъчните убежища. Компаниите ще трябва да обяснят точно какво правят и с кого правят бизнес", заяви Рьозелер за баварския ежедневник.

Според ръководителя на BaFin така наречените дейности по "управление на активи" ще бъдат под лупата на институцията.

"Това е мястото, където са най-богатите хора в света. Но какво точно се крие зад всичко това - ето какво искаме да узнаем", добави той.

Той каза също, че разследването на скандала с манипулиране на междубанковия усреднен лихвен процент Либор /Libor - който се използва като референтен курс за определяне на лихвата при различни банкови операции/, продължава.

"Факт е, че специалните разследвания не са завършени. Има някои въпроси по които трябва да се бръкне по-дълбоко", каза Рьозелер.

Шефът на банковия надзор не изключи, че банковите управи могат да бъдат санкционирани. "Въпросът, който остава е до каква степен ръководствата носят отговорност", уточни Рьозелер.

Директорът на BaFin каза също, че решение относно евентуалните нови европейски стрес тестове за банките ще бъде взето "през май".

Ако се случат, те ще бъдат много по-различни от тези, проведени през юли 2011 г., каза той.

"Няма да имаме сценарий, който ще бъдат симулиран и банката няма да мине с "да" или не", продължи той. Ще се правят сравнения между две възможности за по-подходящи тестове.

В средата на март Международният валутен фонд (МВФ) препоръча националните банкови власти в ЕС и бъдещия европейски орган за банков надзор да провеждат "селективно тестване" на активите на някои банки.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички