Слух: За пръв път от 10 години Саудитска Арабия търси банков заем


Слух: За пръв път от 10 години Саудитска Арабия търси банков заем
Снимка: Gettyimages.com

4610

Саудитска Арабия може да поиска банков заем между 6 и 8 млрд. долара. Ако това се случи, ще бъде първият значителен заем от петролното кралство от над 10 години. Информацията за възможен заем се появи в деловите среди миналата седмица, съобщи The Independent, цитиран от БГНЕС.

Според Reuters Рияд поискал от банки да направят своите предложения за петгодишен заем в долари в размер между 6 и 8 млрд., твърдят запознати с въпроса. Саудитците поискали от банките и опции за увеличаване на дълга над тази сума.

Само през 2015 г. бюджетният дефицит на Саудитска Арабия е около 142 млрд. долара. Кралството продава външни активи и издава вътрешни облигации в опит да ограничи дефицита, който започна да се увеличава след като цените за барел петрол паднаха от 100 долара през 2014 г. до около 30 долара днес.

Саудитска Арабия вече увеличи цените на петрола за вътрешни нужди с 40% и започна да намалява щедрите субсидии за водата и електричеството. Кралството държеше ниски цените като форма на мерки за социално благополучие. Също така са планирани промени в ДДС, както и увеличаване на данъците за безалкохолни напитки и цигари. Преди цените на петрола да започнат да спадат на световния пазар в средата на 2014 г. Соудитска Арабия, като много други петролопроизводители, изплащаше държания дълг и взимаше малки дългове от международни банки. Очаква се много страни да увеличат сериозно задлъжнялостта си при задържане на петролните цени на ниско ниво. През януари Катар взе заем от 5,5 млрд. долара, горе-долу по същото време и Оман взе 1 млрд. международен заем.

Бюджетният дефицит от 142 млрд. долара на Саудитска Арабия все още е един от най-ниските в света, което прави атрактивно отпускането на заеми на кралството.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички