Служебното правителство на Гърция полага клетва


Служебното правителство на Гърция полага клетва
Снимка:

563

Обявен бе съставът на служебното правителство на Гърция, което ще управлява страната до предсрочните избори на 17 юни, съобщи БГНЕС.

Министър на външните работи е Петрос Моливиатис, на финансите - Георгиос Заниас, а на отбраната - Франгос Франгулис.

Служебният кабинет ще положи клетва днес. Въпреки частичния успех за сформиране на надпартийно правителство, не намалява песимизмът по отношение на това дали Атина ще успее да излезе от дълбоката икономическа криза и запази членството си в еврозоната.

Лидерите в ЕС вече неколкократно отбелязаха, че държат на членството на Гърция, но според анализатори процесът застрашава да стане неконтролируем.

Британският премиер Дейвид Камерън, например, алармира, че ако ЕС не предприеме спешни мерки за преодоляване на дълговата криза в най-закъсалите членки, еврозоната е заплашена от разпад.

Директорът на МВФ Кристин Лагард пък отбеляза, че излизане на Гърция от еврозоната е възможно, при положение, че Атина откаже да изпълни ангажиментите си по съкращаване на бюджетния дефицит.

В същото време канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд подчертаха, че ще сторят всичко по силите си, за да остане Гърция в еврозоната.

На свой ред премиерът на временното гръцко правителство Панайотис Пикраменос призна, че страната му се намира в изключително тежка ситуация.

Надявам се да се справя със задачата. Преживяваме трудни времена. Под ръководството на президента Каролас Папуляс сме длъжни да осигурим нормален преход към политическо правителство, което да бъде излъчено веднага след изборите на 17 юни.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички