Социолози: Идва тежка зима и за икономиката


Социолози: Идва тежка зима и за икономиката
Снимка:

872

Мрачна икономическа картина в страната описват социолозите. Предстоящата зима се очертава да е изключително тежка.

Замръзнали доходи, ниски пенсии, скъп ток...Всичко това ще отприщи нова вълна от протести през есента.

Зимата не, сега ще бъдат протестите, заяви по БНР социологът Кольо Колев. Зимата ще бъде тежка, но мълчалива, смята той.

Есента винаги е била периодът на протести. Онова, което за нас като изследователи и наблюдатели е притеснително, е, че зимата няма да бъде само климатичен сезон, изрази сходно мнение пред Нова телевизия и бившият социален министър Иван Нейков.

Според Нейков тепърва ще усетим увеличението на електроенергията. Няма да дойдат увеличените пенсии през зимата. Влязохме от лятото с висока безработица. Така че има симптоми, които казват, че идва тежка зима, каза той.

Голяма част от доходите на хората бяха замразени. Пенсионерите разбраха, че само от инфлацията за тези 3 години управление на ГЕРБ пенсията им е намаляла с 50 лв., отделно военните, учителите и т.н. искат увеличение, каза Колев по БНР.

Бих казал, че очакванията се сблъскват с реалността, каза социологът. Българите бяха икономически неграмотни, но вече се научиха. Хората се надяваха първата, втората, третата година на управлението на ГЕРБ. Надигат се протести и хората си викат, добре де, магистрали, магистрали, ама...

Според социолога Кольо Колев почти всички управляващи се опитват да направят някакъв жест към пенсионерите, които са около 2,2 милиона в страната. Само че това, което прави правителството, в продължение на три години, де факто е, че се гаври с тях с обещанията си - айде от март, айде от другата година ще увеличим пенсиите.

Така че, според Колев, пенсионерите ще нанесат своя удар на изборите.

За съдбата на проекта АЕЦ "Белене" социологът каза, че има липса на ясна политика, на ясна визия какво иска да прави правителството. Тази балканска "хитрушковщина" накрая ще ни излезе през носа.

Аз не съм противник на идеята за референдум, каза Кольо Колев, но хората трябва да вземат информирано решение. Противник съм на това да се направи референдум ей така, както сега, визирайки това, че няма да бъдат информирани хората, тъй като голяма част от участниците в дебата за "Белене" са обвързани с проекта.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички