София е на дъното по качество на живот в Европа


София е на дъното по качество на живот в Европа
Снимка:

553

София се класира на последно място сред столиците в Европейския съюз в проучване, в което се изследва качеството на живот в градовете по цял свят.

Нашата столица е на 113-то място, сочи класацията на американската консултантска компания "Мърсър". Това е спад от три места спрямо миналата година.

Пред нас е Букурещ, който се класира на 107 място. В Централна и Източна Европа най-добре класираният град по отношение на качеството на живот е Прага (69 място), следвана от Будапеща (74), Любляна (75), Вилнюс (79) и Варшава (84), предаде bTV. Атина е на 83 място в класацията, а Тбилиси е най-зле класираният европейски град - 213 място.

На първо място е Виена, а в топ 25 на най-добрите градове за живеене има цели 15 европейски града. Само в топ 5 присъстват три европейски града - Цюрих, който е номер 2 в света и Мюнхен - номер 4. Статуквото се нарушава от австралийския град Оукланд, който е на трето място, а на пето влиза Ванкувър.

Иначе не е учудващо, че в топ 10 на най-добрите градове за живеене има три германски града - Мюнхен (4), Дюселдорф (6) и Франкфурт (7).

Като най-лошо място за живеене в света е посочена иракската столица Багдад.

Интересен аспект от проучването на "Мърсър" е и кои са най-добрите градове като инфраструктура. Номер едно в света е Сингапур, следван от Мюнхен и Франкфурт, които са класирани на второ място. Отново в топ 25 и на този списък има 15 европейски града. С най-лоша инфраструктура в света е столицата на Бангладеш - Дака.

Ивайло Петров

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички