Сп. "Економист": Изборите в Сърбия - трилър и половина


Сп. "Економист": Изборите в Сърбия - трилър и половина
Снимка:

5545

На 6 май т.г. французите ще гласуват за президент, а гърците и арменците – за парламент.

Но за сърбите този ден ще бъде грандиозно събитие – избори за държавен глава, Скупщина, местни кметове и за регионална управа на Войводина. Голям брой сърби ще искат да упражнят правото си на глас и в Косово, но това може да доведе до насилие.

Но засега Косово остава настрана. Сръбските избори са същински трилър. Според данните на социолозите, в допитванията водят Борис Тадич от Демократическата партия (ДП) и съперникът му Томислав Николич от Сръбската прогресивна партия (СПП) с по близо 36%.

Надпреварата между двамата ще бъде оспорвана и резултатът несъмнено ще се повлияе от парламентарния вот, коментира сп. "Економист", цитирано от БГНЕС.

Г-н Тадич се обяви за проевропейски лидер и реформатор. Но той изглежда все по-уморен, а икономиката е в бедствено положение. Според известно проучване, 80% от сърбите са недоволни или гневни, 77% се чувстват безпомощни и безнадеждни, а 60% са просто депресирани.

Последните данни за СПП и съюзниците й прогнозират 33,5% от гласовете, което е с близо 5% повече от ДП – 28,3%. Но за партията на Тадич може да се окаже далеч по-лесно да си намери коалиционни партньори.

Решителната дума в крайна сметка може да се окаже на Ивица Дачич – лидера на Социалистическата партия (СП), която заедно със съюзниците си събира около 12%. Но г-н Дачич е големият хитрец в сръбската политика. През годините на войните той бе говорител на Слободан Милошевич, а днес е вътрешен министър и майстор на популистките изказвания. Когато в Косово бяха арестувани сърби с предизборни материали, той направи същото с косовски албанци, хвалейки се, че действията му са реципрочна мярка.

Г-н Дачич вероятно ще се задържи в компанията на ДП. Но в крайна сметка може да реши да смени лагера, ако получи по-добро предложение от СПП. Прогресивната партия бе създадена през 2008 г., когато Николич и Александър Вучич напуснаха националистическата Радикална партия (РП), чийто лидер днес е съден за военни престъпления.

Несъмнено всяко ново правителство ще има труден мандат. Безработицата е 24% и близо 40% от производството е в сивата икономика. През февруари, поради факта, че не взеха заслуженото за труда си, по-голям брой сърби получиха пенсии, отколкото заплати. Въпреки това, чуждестранните фирми продължават да инвестират в страната, подобно на "Фиат" – италианския производител, който отвори завод за 1 млрд. евро.

Все още не е ясно какво ще се случи в Косово. Властите в Белград се отказаха да организират местни избори за сърбите в севера, макар че две общини може и да проведат такива. Ако Белград избере да проведе президентски и парламентарни избори в северно Косово, кабинетът в Прищина няма да може да отвърне с почти нищо. Но ако реши да ги проведе в юга, където мнозинството от косовските сърби все още живеят, ще има кръвопролития. И двете страни имат възможността да се обърнат за помощ към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Но НАТО не желае да прави експерименти и разположи нови 700 миротворци, за да не избухва насилие.

Докато Сърбия не получи нов кабинет, диалогът с Косово временно ще бъде спрян. Едита Тахири – главен преговарящ на Прищина, твърди, че страната й не се страхува от смяна на правителството в Белград.

Разговорите ще продължат постарому и Сърбия ще трябва да прави компромиси, както и Косово, тъй като и двете държави "нямат никакъв друг избор, освен да продължат да бъдат проевропейски", категорична е албанката.

Редактор: Георги Иванов

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички