S&P свали рейтинга на Гърция до селективен дефолт


S&P свали рейтинга на Гърция до селективен дефолт
Снимка:

561

 Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" понижи допълнително кредитния рейтинг на Гърция от "СС" на "SD" (селективен дефолт) на фона на продължаващата дългова криза на страната, предадоха световните агенции.

Според агенцията сегашният рейтинг означава селективен дефолт по дадено дългово задължение при продължаване на своевременното и пълно изплащане по други дългови задължения.

 Понижението няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, съобщи днес министерството на финансите на Гърция, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

Според ведомството тази стъпка на агенцията е била предварително заявена и всичките последствия от нея са били прогнозирани, планирани и отчетени в съответствие с решенията на Европейския съвет и еврогрупата.

Понижението на рейтинга няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, тъй като срещу неговото въздействие вече са предприети мерки от Банката на Гърция, а това ще направи и Европейският фонд за финансова стабилност, се казва в изявлението на министерството.

Новината за понижението дойде часове, след като парламентът в Германия одобри втория спасителен пакет с голяма разлика при гласуването от 496 „за” срещу 90 „против” гласа.

Въпреки одобрението, Меркел да предупреди, че има рискове при предоставянето на Атина на това второ "спасително въже", предаде ДПА.

Спасяването на Гърция не е лишено от рискове. Никой не може да даде 100-процентови гаранции за успех, каза Меркел пред депутатите.

Междувременно Стандард енд Пуърс излезе с негативна прогноза и за кредитния рейтинг на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

Агенцията понижи дългосрочната си прогноза за рейтинга на ЕФФС от развиваща се към негативна. В същото време агенцията потвърди рейтинга на фонда на AA+.

ЕФФС, който е финансиран от страните от Еврогрупата, бе създаден през 2010 г. за борба с дълговата криза в еврозоната. Предвидено е той да бъде заменен през лятото от постоянен Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ).

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички