Спасителният механизъм на еврозоната достигна 800 млрд. евро


Спасителният механизъм на еврозоната достигна 800 млрд. евро
Снимка:

691

Държавите членки на еврозоната се споразумяха след трудни преговори за засилване на фонда за финансова помощ на общо стойност 800 милиарда евро, за да се предотврати повторение на дълговата криза в момент, когато положението в Испания буди тревога.

Министрите на финансите от Еврогрупата, които провеждат среща в Копенхаген, решиха да увеличат на общо 800 милиарда евро "предпазната стена", която трябва да защитава трайно неустойчивите страни, съобщи австрийската финансова министърка Мария Фектер, цитирана от АФП и БГНЕС.

"Тези 800 милиарда евро се равняват на 1 трилион долара", изтъкна министърката.

В тях обаче влизат значителните около 300 милиарда евро, които вече бяха предоставени или обещани на страните от Еврозоната, използващи програма за външна помощ.

Държавите членки на еврозоната са подложени на натиск от Международния валутен фонд (МВФ) и от страните с бурно развиваща се икономика от Г-20, които поставиха като условие увеличаването на фонда, преди да помислят да засилят собствената си подкрепа за Валутния съюз.

Макар всички държави членки да бяха съгласни с идеята за засилване на средствата за постигане на финансова сигурност, те до последно имаха различни позиции относно сумите.

Някои държави бяха привърженици на максималистко решение, за да се успокоят пазарите, а други страни, на първо място Германия и Финландия, държаха на по-ниски суми.

"Финландия е склонна да увеличи капацитета за предпазно отпускане на заеми на Еврозоната. Но цифрата от 940 милиарда евро за нас е немислима", заяви финландската финансова министърка Юга Урпилайнен.

Франция и Европейската комисия предложиха да се комбинира бъдещият механизъм с временния спасителен фонд, Европейският фонд са финансова стабилност, който е на стойност 440 милиарда евро, за да се постигне максимална огнева мощ. Този вариант беше категорично отхвърлен от Берлин и Хелзинки, според които той е прекалено скъп.

"Предпазната стена трябва да бъде последователна, но трябва да се вземе предвид бремето, което тя представлява за другите държави членки", призна тази сутрин холандският финансов министър Ян Кеес де Ягер.

В крайна сметка, беше прието предложението на Германия, която е водещ участник със спасителните планове в Европа. Още снощи нейният финансов министър Волфганг Шойбле намекна, че предпазната стена трябва да е на стойност около 800 милиона евро.

Тя ще включва 500-те милиарда евро от Европейския стабилизационен механизъм, към които ще се добавят вече отпуснатите или обещани заеми от Европа на страните в затруднение, идващи от различни фондове - Европейския фонд за финансова стабилност, двустранни заеми и фонда на ЕС. 

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички