Специална икономическа стратегия влезе в устава на Китайската комунистическа партия


Специална икономическа стратегия влезе в устава на Китайската комунистическа партия
Снимка: Getty Images/Guliver

4439

Китайската комунистическа партия (ККП) официално прие в обновения си устав инициативата One Belt, One Road, предаде ТАСС. Инициативата стана известна под името "Новият път на коприната".

Инициативата е дело на Си Дзинпин, който според британския в. Time, се превърща в най-влиятелния генерален секретар в историята на ККП. „Новият път на коприната“ видя бял свят като стратегия през 2013 година. Основната концепция в стратегията е инфраструктурната свързаност на Китай с Европа и Афирка. Пекин иска да се обвърже с 60 държави, като очакваният кумулативен ефект на инвестициите е между 4 и 8 трилиона долара. Пример за проект от One Belt, One Road е т.нар. жп линия „Пътят на коприната“, която трябва да свърже Китай, Казахстан, Русия, Беларус, Полша и Германия.

„Новият път на коприната“ има и морска част, която трябва да свърже чрез няколко коридора Южнокитайско море с Индийския и Тихия океан. Отделно Китай отдавна гледа към Африка, като през 2014 година подписа договор с Кения за строеж на жп линия между Момбаса и Найроби на стойност 250 млн. долара.

На 14 и 15 май, 2017 година в Пекин имаше специална конференция за One Belt, One Road. Там обаче България не взе участие, като вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че не е имало време да се организира делегация заради проведените предсрочни парламентарни избори. На конференцията обаче бяха делегации от Гърция и Сърбия, начело с Алексис Ципрас и Александър Вучич. Ципрас дори блесна с обяснението, че оригиналният Път на коприната е открит от свещеници, изпратени от император Юстиниян. В момента в Гърция пример за китайска инвестиция е 50-годишната концесия на пристанище Пирея, което се управлява от китайската компания Cosco.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички