Споразумение между Гърция и кредиторите се очаква "в следващите дни"


Споразумение между Гърция и кредиторите се очаква "в следващите дни"
Снимка:

3127

Гърция и кредиторите ѝ от ЕС и МВФ „през следващите дни” ще постигнат сделка за отключване на следващия транш спасителни средства за икономиката на южната ни съседка. Такова е мнението на вицепредседателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис (на снимката), който отговаря за еврото в рамките на изпълнителния орган на ЕС.

Той участва в днешната среща на финансовите министри на 19-те страни от еврозоната, на която се очакваше постигане на съгласие относно Гърция, предаде БГНЕС.

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум при пристигането си в Брюксел заяви, че очаква споразумение до 24 май между страните в групата и Гърция относно отключването на спасителните средства за южната ни съседка.

Гърция и кредиторите ѝ трябва да се споразумеят за отключването на третия пакет със спасителни средства за икономиката на страната. Той беше договорен в средата на миналата година, а в момента тече оценка на извършените и плануваните от правителството на СИРИЗА реформи, искани от международните кредитори.

Същевременно голяма част от новите средства ще отидат за погасяване на падежни задължения към Европейската централна банка.

Лявото правителство на южната ни съседка беше избрано в началото на миналата година с обещания да промени модела на диктуваните реформи от международните кредитори. В момента обаче страната отново е залята от протести заради плануваната пенсионна реформа и увеличенията на данъци, с които правителството гарантира фискалната стабилност пред външните партньори.

По време на напрегнато заседание вчера, парламентът в Атина, притесняван от поредната обща стачка на синдикатите, одобри новите реформи. Според Дейселблум това е гарантирало успеха на преговорите с кредиторите.

„Споразумението (…) ще бъде финализирано през следващите дни, включително и механизма за непредвидени обстоятелства”, заяви Домбровскис. Последното се отнася до допълнителни мерки за ограничаване на публичните разходи, в случай че Гърция не изпълни фискалните си цели през 2018 година.

Еврокомисарят също така написа в социалната мрежа Twitter, че опростяване на част от гръцкия дълг също ще бъде обсъдено до края на месеца. Това е основно искане на Международният валутен фонд, но на мярката се противопоставя Германия, която е основен кредитор в рамките на ЕС.

По-рано германският финансов министър Волфганг Шойбле също изрази увереност, че прегледа на гръцките реформи може да приключи успешно до края на месеца.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички