Стив Форбс: Гърция трябва да се поучи от България


Стив Форбс: Гърция трябва да се поучи от България
Снимка:

487

България и Албания са един добър пример за Гърция. Там не обичат да плащат данъци, но преди няколко години въведоха 10-процентов плосък налог, който е много лесен за събиране. И днес тези икономики растат.

Това отбеляза в интервю милиардерът и някогашен кандидат за президент на САЩ Стив Форбс.

В Гърция става точно обратното. Там не приложиха ориентирани към растеж мерки и направиха много малко истински съкращения на разходите в правителствения сектор. Следователно взеха най-лошото и от двете и икономиката им потъва, изтъква републиканецът, цитиран от БГНЕС.

Европа върви в грешната посока на два фронта. Тя позволява на Гърция да преструктурира дълговете си с частните кредитори, като не прави нищо за подпомагане на растежа, от който се нуждае за по-продължително възстановяване. Атина убеди близо 85% от частните си кредитори да претърпят загуби като преструктурират дълговете си, а в споразумението бяха включени "клаузи за колективни действия", които на практика правят сделката фалит, посочи експертът.

Това е чист фалит. Те успяха да го сторят по начин, който не мъти водата на банковата система. Но в интерес на истината не създадоха условия, които позволяват на Гърция да се развива отново, заяви Форбс.

Преструктурирането на дълговете с частните кредитори бе едно от задължителните условия за отпускане на спасителния пакет на стойност 172 млрд. долара. Средствата ще държат Европа над водата дълго време, но без дълготрайни реформи, кризата ще почука отново на врата на Атина и останалите проблеми държави като Португалия, Испания и Италия.

Болните страни трябва да реформират икономиките си изцяло и да премахнат бариерите за бизнеса, който среща трудности в Италия и Гърция.

Реформирайте трудовото си законодателство, за да получите гъвкавост на пазара на труда. Така, наемайки някого на работа, няма да се чувствате сякаш сте оженени за него за цяла вечност. И проведете радикални реформи на данъчната си структура, препоръча американецът.

Зелена светлина за втория пакет

Днес стана ясно, че Гърция ще получи първия транш в рамките на втория пакет финансова помощ до 20 март.

"Първата вноска" от 39,4 милиарда евро (51,5 милиарда долара) ще бъде предоставена на няколко транша.

Съветът на ЕС е одобрил решение за допълнителни мерки за икономии, предприети от Гърция в рамките на договореностите за предоставяне на финансова помощ, постигнати между Атина и представители на "тройката" кредитори - ЕК, МВФ и ЕЦБ.

Решението открива пътя за предоставяне на финансова помощ в рамките на втората програма за реформиране на гръцката икономика, като първият транш трябва да бъде предоставен преди следващото погасяване на дълговете на Гърция, което ще стане на 20 март.

Първите заеми ще бъдат изплатени от Европейския механизъм за финансова стабилност, спасителният фонд на еврозоната, който ще бъде погълнат от по-голям постоянен фонд, който ще заработи в началото на юли.

Очаква се МВФ да гласува размерите на финансовата помощ на 15 март.

Още усилия

Гърция ще трябва да направи нови усилия за бюджетни реформи през следващите две години, за да постигне целите, поставени в замяна на втория спасителен план, стана ясно от нов доклад на тройката кредитори.

Авторите на доклада стигат до това заключение, основавайки се на целта за първичен излишък (т.е. без да се смята обслужването на дълга) на публичните финанси, който през 2014 г. трябва да достигне 4,5% след 1% през 2012 и 2,75% през 2013 г.

Съгласно основния сценарий частта от дълга спрямо БВП трябва да падне под 117% през 2020 г., докато стигне под 90% през 2030 г., се казва в документа. В него обаче не се изключва вероятността от обратна тенденция в резултат на икономическите шокове и през 2020 г. дългът да надхвърли 145% от БВП.

Бъдещето на Гърция не е никак розово

След време тя със сигурност ще напусне еврозоната, изтъкват с увереност редица видни експерти.

Гърция ще бъде първата европейска държава, която ще излезе от еврозоната. Не през тази година, но вероятно през следващата. Ще го направи, за да си върне растежа и конкурентоспособността, прогнозира Нуриел Рубини от Нюйоркския университет.

Ще я последва Португалия, която ще поддаде на изкушението да не изплати дълговете си в замяна на по-слаба валута.

От гледна точка на преструктурирането, след Гърция мисля, че до това най-вероятно ще прибегне Португалия. Впоследствие тя може би ще потърси изход, подобно на Атина, смята Рубини.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички