Стойнев: Младите имат право на протест, но всички ли излязоха да гласуват


Стойнев: Младите имат право на протест, но всички ли излязоха да гласуват
Снимка:

8139

"Ние сме в постоянни спорове, няма конструктивен диалог, няма да седнем на една маса да се обединим за доброто на България. Толкова ли е трудно?”.  Така министърът на икономиката и енергетика Драгомир Стойнев коментира ситуацията в страната.

Той сподели пред  bTV, че не е му е приятно да бъде наричан „червен боклук”, но като социалист има „своята борба”. „Да, аз съм получил наследство, но вината е във всички нас, защото трудно преодоляваме езика на омразата. Стига вече сме се разделяли”, каза още министърът.

 „Младите имат право на протест, аз се радвам, че отстояват своите искания, но искам да попитам – те всички ли излязоха да гласуват? На мен също не ми е приятно, когато казват червени боклуци. Да, аз съм социалист, но не мога да приема, че съм червен боклук. За мен е важното хората да имат доходи, здравеопазване и образование и ще продължавам да се боря за тези ценности”, каза Стойнев, определяйки себе си като част от „поколението Еразмус”, но и като човек, учил в чужбина с ясната идея да се върне в родината си, за да „даде всичко за развитието й”.

Изразявайки съжалението си, че в настоящия парламент няма дясна партия, той отхвърли извинението, че на вота на 12 май не е имало подходящ кандидат: „Най-важното е да се гласува, много е лесно да се каже – недоволен съм. Искат да гласуват, искат промяна. Във Варна защо има толкова ниска избирателна активност? На времето хора са умирали да добият правото да гласуват, а ние с лека ръка го отхвърляме”.

На фона на продължаващите критики към президента от страна на БСП, Стойнев изрази „лично мнение” по повод словото му от миналата седмица: „Плевнелиев зае ясна позиция, която разделя обществото – има протестиращи, но има и хора, които пред два месеца заявиха своята подкрепа за определени партии”.

Макар че духът на изказването на държавния глава силно се препокрива с този на общата позиция на посланиците на Германия и Франция, в коментар Стойнев поиска позволение да не се съгласява с всяко едно мнение, а след това заяви, че по време на срещи с двамата дипломати преди „това голямо събитие”, думите им не са имали нищо общо с писмото им.

„Вие искате да внушите, че от месец в държавата се е случило нещо грандиозно, има тайни кръгове, които ръководят правителството. Тук става въпрос, че в продължение на четири години се случваха много притеснителни неща в тази държава – подслушване, арести, четене на СРС-та, рекет на български бизнес. Ние трябва да променим тази система. Аз това им обясних, че моята задача е да я променя. Има сили, които не желаят тези неща да се случат, защото техните финансови потоци ще бъдат прекъснати”, каза Стойнев, като преди това няколко пъти отказа да посочи виновни.

В ресор енергетика той отново припомни свои думи, че има риск да бъдат загубени 30 милиона евро тази година, а следващата – 60 милиона евро. „Моята работа е да направя всичко възможно да не се загубят тези пари. Заварих неподписани договори за 25 милиона лева. Не е важно кой е виновен. Трябва да се свърши работата, те вече са подписани, парите са при фирмите и икономиката трябва да работи”, допълни министърът.

Отново без да навлиза в конкретика за отговорност, той обобщи, че ГЕРБ е направила пропуск, улисана в противопоставяне” за лошото наследство. В тази връзка той отново посочи като проблем тежката бюрокрация при кандидатстване по оперативни програми и даде гаранция, че ще олекоти бизнеса в тази посока.

След като кабинетът обяви, че ще актуализира бюджета миналата седмица, Стойнев коментира в четвъртък, че няма нищо лошо в това, а още с приемането му е било ясно, че той е „предизборен”.

Понижението на цената на тока с 5%, което се очаква да бъде одобрено от ДКЕВР, и което предизвика мнения, че ще „бъде платено” в следващ времеви период, също не притесни министъра. Той заяви, че няма опасност от бъдещо увеличение, тъй като има достатъчно буфери. В допълнение гаранция можела да се постави и от „ремонтирането” на теча на средства.

В сферата туризъм Стойнев заяви, че тези дни заместник-министър с този ресор ще бъде назначен от премиера Пламен Орешарски и в брашна няма да има сътресения.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички