Страните от Г-8 са за оставане на Гърция в еврозоната


Страните от Г-8 са за оставане на Гърция в еврозоната
Снимка:

3761

Групата на 8-те най-влиятелни държави в света (Г-8) се обявява за съчетание на строга финансова дисциплина с мерки за икономически растеж в еврозоната, за оставане на Гърция в нея, за още по-свободна търговия в света и е готова да реагира, за да не допусне скок на петролните цени, което бе подкопало крехкото икономическо възстановяване след тежката световна криза. Това са основните резултати от срещата на Г-8 в резиденцията на американския президент Кемп Дейвид край Вашингтон.

"Приветстваме продължаващите в Европа преговори за засилване на растежа при запазване на финансовата консолидация. Ние сме съгласни, че една силна и сплотена еврозона е важна за световната сигурност и икономическото възстановяване и потвърждаваме заинтересоваността си Гърция да остане в еврозоната, като при това тя зачита своите задължения", гласи комюникето на "осморката" по въпросите на глобалната икономика.

По-късно Барак Обама заяви, че според "осморката" приоритет при възстановяването на еврозоната трябва да бъде стимулиране на растежа, инфраструктурните проекти и създаването на работни места.

Лидерите на Г-8 отбелязаха, че световната икономика демонстрира положителни признаци, но сериозните проблеми все още са в сила. В тази връзка в комюникето се изтъква, че страните от "осморката" ще продължат да вземат мерки по укрепване на икономиката, които обаче ще бъдат различни за отделните страни.

Между другото германската канцлерка Ангела Меркел разсея ширещите се предположения, че Германия и Франция се карат по въпросите на бюджетната дисциплина и икономическия растеж, докато световните лидери търсят точния баланс, за да насочат еврозоната към излизане от кризата. Пред журналисти в Кемп Дейвид канцлерката заяви, че е постигната договореност в рамките на Г-8 относно баланса между мерките за икономии и политиката на икономически растеж.

"Изцяло сме съгласни, че се нуждаем и от двете, от фискална дисциплина и съответно от балансиране на нашите бюджети и в същото време от усилия за растеж. Това са взаимно зависими неща. Най-важното послание, че фискалната дисциплина и растежът са двете страни на една и съща монета", посочи Меркел. Попитана директно не е ли имало различия между Германия и Франция по въпроса, тя отвърна: "Както току що казах, Франция и Германия не са на различни мнения...в противен случай не бихме могли да се споразумеем за заключителния документ".

Лидерите на Г-8 подкрепиха необходимостта от структурни реформи и се обявиха срещу протекционизма в икономиката. "За да се повиши производителността и икономическия растеж в нашите държави, ние подкрепяме структурните реформи, инвестициите в образованието и съвременната инфраструктура, където това е необходимо. Могат да се използват различни механизми за инвестиране, включително и със засилено участие на частния сектор", изтъква се в още в заключителния документ от срещата за глобалната икономика. Според лидерите един от приоритетите е подкрепата за малкия бизнес и партньорството на държавата с частния бизнес. "Подчертаваме важността на откритите пазари и на една справедлива и силна търговска система, основата на правила. Ще се въздържаме от протекционистки мерки, ще защитаваме инвестициите и ще подкрепяме двустранните и многостранни усилия, отговарящи на принципите на Световната търговска организация, ще намаляваме количеството на съществуващите бариери за търговия и инвестиции и ще подкрепяме откритите пазари. Призоваваме другите страни да следват нашия пример", се казва в документа.

Лидерите на Г-8 призовават да се вземат мерки, ако възникнат проблеми с петролните доставки на световните пазари. "Предвид възможността за бъдещи затруднения в търговията с нефт и отчитайки засиленото търсене следващите няколко месеца, ние внимателно следим ситуацията и сме готови да призовем Международната агенция по енергетика да предприеме съответните мерки, за да се осъществяват доставките своевременно и в пълен обем", гласи заявлението на "осморката". Лидерите отбелязват, че последните няколко месеца е имало сериозно затруднения с нефтените доставки на глобалния пазар, което създава сериозни проблеми пред глобалния икономически растеж.

Лидерите на Г-8 предупредиха Иран, че строгите санкции ще бъдат приложени спрямо него, като в същото време обещаха да съдействат за гарантиране на петролните доставки на световните пазари. Домакинът на Г-8 Барак Обама заяви, че се надява предстоящите в сряда преговори в Багдад да бъдат продуктивни и подчерта, че великите сили са "обединени" срещу Иран. Обама направи една необичайно оптимистична забележка относно разговорите с Иран в Багдад, подчертавайки че водещите държави се съгласили как да се справят с иранския проблем. "Ние сме обединени, когато става въпрос за нашия подход към Иран", каза Обама, заобиколен от останалите държавни ръководители. По думите му неспособността на Иран да убеди света, че ядрената програма е мирна предизвиква "сериозна загриженост у всички нас." "Осморката" е съгласна, че Иран има право да развива мирна ядрената енергетика, ако се подчинява на международните правила, заяви още американският президент.

"Осморката" смята, че в Сирия е възможно мирно решение и политическо регулиране на вътрешния конфликт. "Дълбоко сме обезпокоени от насилието, което цари в тази страна и отнема толкова много човешки живот. Подкрепяме миния план на Анан и смятаме, че той трябва да бъде изпълнен изцяло",заяви американският президент Барак Обама. Той добави, че тази констатация е записана в заключителния документ от срещата.

Редактор: Георги Иванов

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички