Световните лидери: Възстановяването е крехко


Световните лидери: Възстановяването е крехко
Снимка:

452

Германската канцлерка Ангела Меркел и лидери на големи световни икономически организации призоваха във вторник в Берлин да се продължи с реформите, за да се излезе от все още слабата икономическа ситуация, предаде АФП.

"Очевидни са рисковете за световната икономика и перспективите за растеж не са толкова добри, колкото бихме искали", отбеляза Ангела Меркел след среща с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, изпълнителния директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, новият президент на Световната банка Джим Йонг Ким, изпълнителния директор на Световната търговска организация Паскал Лами, както и с новия председател на Международната организация на труда (МОТ) Гай Райдър.

Попитана по време на пресконференция, германската канцлерка заяви, че не е разговаряла с Кристин Лагард за ситуацията в Гърция, след като министър-председателят Андонис Самарас заяви във вторник, че е постигнато споразумение с кредиторите от тройката (ЕЦБ, ЕС и МВФ).

"Ние говорихме общо по всички въпроси на растежа и намаляване на дълга", заяви Ангела Меркел.

Директорката на МВФ описа световната икономика като "намираща се в трудно възстановяване" и в момента в етап на "известно стабилизиране и лек растеж".

От своя страна, Анхел Гурия каза, че на глобалната икономика започва да липсва възможност за маневриране по отношение на паричната и фискалната политика, включително чрез лихвени проценти близо до нулата в Съединените щати и Европа.

В съвместно изявление, шестте световни лидери се съгласиха, че "възстановяването на световната икономика е крехко, с все още несигурни перспективи".

"За да се възстанови доверието и подобряване на перспективите за растеж и заетост, трябва да се предприемат решителни действия за осигуряване на фискална консолидация в подходящо темпо в комбинация със структурни реформи", се казва в изявлението.

За да стане това, изпълнителната директорка на МВФ смята за необходимо "партньорството" между монетарната власт и правителствата.

След среща от същия тип с френския президент Франсоа Оланд предния ден, ръководителите на основните икономически организации се срещнаха за час и половина с германската канцлерка по въпроси относно "положението на световната икономика."

Този тип среща е първа за Париж, който иска да я направи годишна. За Берлин това бе петата среща в този формат.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички