Свободата на българската икономика е недостатъчна за ЕС


Свободата на българската икономика е недостатъчна за ЕС
Снимка:

733

Българската икономика е по-напред в аспект "свободно развитие", отколкото икономиките на Сърбия и Гърция, но е зад икономиката на Македония. Това сочи новоизготвеният индекс на институа "Херитидж Фондейшън", който се представя публично за 19-та поредна година.

Нашата държава е класирана на 60-то място от общо 177 икономики, влизащи в списъка. За сравнение Гърция е 117-та, а Сърбия - 94-та. Македония пък е на 43-то място, а Албания и Румъния са точно пред нас - 58-мо и 59-то място. Интересен факт е, че и Франция се намира зад нас - на 62-ро място.

През миналата година ние се движим във възходяща тенденция. Нивото ни е над средното в класацията като цяло, но е под средното за Европа - там сме на 29-то място от 43 европейски икономики, включени в изследването.

Според Херитидж Фондейшън повишаването на рейтинга на България с 0,3 точки се дължи на подобрения в управлението на държавните разходи, които компенсират намаляването на свободата от корупция и свободата на работната ръка. Институтът пише, че въпреки трудната глобална икономическа среда, която забави икономическия растеж в последните години, България е запазила силен импулс в либерализирането на икономическата дейност и същевременно е предприела стъпки за възстановяване на фискалната дисциплина. Държавният дълг и публичният дефицит остават сред най-ниските в региона, а плоският и корпоративният данък са много конкурентоспособни. Политиката на отворен пазар стимулира притока на търговия и инвестиции. Полагат се усилия за съживяване на блокирания приватизационен процес, отбелязва Херитидж Фондейшън, предаде БГНЕС.

Институтът обаче предупреждава, че са необходими трайни усилия за реформи, за да се заздравят основите на икономическата свобода и да се гарантира жизнено икономическо развитие в бъдеще. Съдебната система остава неефективна и уязвима към политическа намеса, а ширещата се корупция продължава да предизвиква безпокойство, отбелязва Херитидж Фондейшън.

Хонконг остава най-свободното място за правене на бизнес в света, а в топ десет са поставени още Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Канада, Чили, Мавритания, Дания и САЩ. От големите икономики в Европа Великобритания е на 14-то място, Германия е на 19-то.

На дъното на класацията са Северна Корея, Куба, Зимбабве и Венецуела.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички