Тереза Мей оцеля след вота на недоверие. Какво следва около Brexit?


Тереза Мей оцеля след вота на недоверие. Какво следва около Brexit?
Снимка: Getty Images/Guliver

3823

Без споразумение за Brexit, ратифицирано от британския парламент, но и Тереза Мей остана премиер на Великобритания. Ситуацията е абсурдно патова, а до 29 март, когато би трябвало Обединеното кралство да излезе от ЕС, остава съвсем малко време. Какво ще се случи - BBC обобщи вариантите, предаде БГНЕС.

СЦЕНАРИЙ 1: Brexit БЕЗ СПОРАЗУМЕНИЕ

Ако няма нова сделка с Европейския съюз, нов вот на депутатите по наличното споразумение или отлагане на датата за напускане на Общността, Brexit без споразумение за условията по напускането е автоматичния резултат. Законът, който предвижда Великобритания да напусне на 29 март, е гласуван и влязъл в сила. Правилата на Европейския съюз също изискват Великобритания да напусне на тази дата.

СЦЕНАРИЙ 2: НОВ ВОТ В ПАРЛАМЕНТА

Правителството може да реши да се придържа в общи линии към споразумението с ЕС, което депутатите вече отхвърлиха. Това се очаква да обсъжда Тереза Мей на обявените от нея консултации с партиите, минути след като мина гласуването на вота на недоверие. Този сценарий предвижда искане към Европейския съюз да се съгласи на минимални промени и уточнения в договорената сделка или да се нагърби с обещания в каква посока ще продължат преговорите за отношенията между двете страни след радялата. Ако Тереза Мей опита да подложи на гласуване същата сделка, ще наруши неписаното правило, че един и същи парламент не може да бъде каран да гласува втори път същия въпрос. Въпреки това, председателят на парламента има правото да изиска такова гласуване от депутатите.

СЦЕНАРИЙ 3: ПЪЛНО ПРЕДОГОВАРЯНЕ С ЕС

Вместо малки уточнения, правителството на Великобритания може да поиска пълно предоговаряне на споразумението с Брюксел. Такъв ход би изисквал преместване на датата на Brexit. За да бъде преместена датата са необходими две задължителни условия. Първо, Лондон трябва да поиска от Брюксел удължаване на срока за Brexit. Всички 27 държави в ЕС трябва да одобрят отлагането, което одобрение да бъде гласувано от лидерите в Европейския съвет. Второ, правителството трябва да представи за гласуване на депутатите в Лондон промяна на закона, който определя деня на излизане от Европейския съюз. Ако ЕС не желае да предоговаря сделката, този сценарий отпада.

СЦЕНАРИЙ 4: НОВ РЕФЕРЕНДУМ

Британското правителство може да избере провеждането на нов референдум. Както при сценарий 3, този вариант ще изисква преместването на Brexit от 29 март на друга, по-късна дата. Провеждането на нов референдум не може да стане автоматично. Трябва да се приеме закон за новото допитване и да се определи кой има право да участва в него. Освен това е необходимо време, за да може Изборната комисия на Великобритания да обсъди точната формулировка на въпроса или въпросите в референдума. След това се приема нов закон, в който тези въпроси се утвърждават. Дори тогава, според експерти, ще остава много време до самото гласуване. От Факултета по конституционно право на "Юнивърсити колидж Лондон" твърдят, че ще са необходими общо 22 седмици, за провеждането на нов референдум.

СЦЕНАРИЙ 5: ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

Тереза Мей може да реши, че най-добрият начин да се излезе от кризата със споразумението с ЕС са нови парламентарни избори. Целта би била да спечели нов мандат за вече сключеното от нея споразумение в новия парламент. Министър-председателят няма правомощия сам да обяви предсрочни избори, но може да го поиска от депутатите. Тогава ще е необходимо мнозинство от две трети. След подобен вот на парламента се изискват 25 работни дни преди изборите, след което се гласува на дата, определена от премиера. Също както сценарии 3 и 4, такъв ход ще изисква искане от ЕС да бъде удължено действието на член 50 с цел отлагане на Brexit след 29 март.

СЦЕНАРИЙ 6: НОВ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ

Лейбъристите могат да поискат вот на недоверие в правителството във всеки един момент. Въпреки, че законът предвижда парламентарните избори да са веднъж на 5 години и следващите трябва да са през 2022 г., ако има успешен вот на недоверие, стартира 14-дневен срок. В него същото правителство или нов кабинет трябва да се сдобият с вот на доверие или се свикват предсрочни избори. Те не могат да се проведат по-рано от 25 дни след решението, че ще има такива.

НАГЛАСИ

Мей вече поиска от лидерите на парламентарно представените партии да работят заедно за Brexit с ясни условия на напускането. Тя се срещна с лидерите на партиите Либерални демократи, Шотландска национална партия и Партия на Уелс.

Големият отсъстващ от консултациите беше Джереми Корбин, лидерът на лейбъристите. Корбин каза, че няма да отиде на преговорите, ако Тереза Мей не декларира, че Brexit без споразумение с ЕС не е възможен. "Разочарована съм, че лидерът на Лейбъристката партия не дойде, но вратата ми остава отворена.", каза Тереза Мей по време на официално изявление.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички