Тереза Мей се съгласи парламентът да гласува относно стратегията за Brexit


Тереза Мей се съгласи парламентът да гласува относно стратегията за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

1880

Британският премиер Тереза Мей се е съгласила парламентът на страната да може да гласува за правителствените планове за излизане от Европейския съюз. Тя обаче е помолила депутатите да го направят по начин, който да ѝ даде възжност да води преговори. Това предаде Bloomberg.

Решението на Мей изглежда намали част от инвеститорските опасения за т.нар. "твърд" Brexit, допринасяйки за поскъпване на британската лира на валутния пазар по време на днешната азиатска търговия. В последно време паундът беше подложен на агресивен натиск от продажби, обезценявайки се само в рамките на този месец с над 5%, тъй като Тереза Мей даде индикации, че на предстоящите през следващата година преговори за излизането на страната от ЕС, британските власти ще поставят на преден план намерението за ограничаване на имиграцията за сметка на запазване на Великобритания под някаква форма в рамките на Единния европейски пазар.

Информацията на Bloomberg допринесе за поскъпване на британската лира с 1,25% към 1,2325 щатски долара, след като снощи тя се понижи до 1,2089 нивото. Еврото отстъпва с над 1% от неговите върхове около 0,9140 паунда, понижавайки се към 0,8966 нивото.

Очаква се днес (сряда) британският парламент да обсъди предложение на опозиционната Лейбъристка партия, призоваващо за пълен и прозрачен дебат по плановете на правителството за излизане от ЕС и даващо възможност на депутатите да разглеждат по подходящ начин този правителствен план, преди Тереза Мей да стартира официалните преговори за Brexit, които според нея ще започнат не по-късно от март 2017-а година. Искането на лейбъристите се подкрепя и от някои депутати от управляващата Консервативна партия на Мей.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички