Трети пакет за Гърция?


Трети пакет за Гърция?
Снимка:

503

Може да бъде нужен и трети спасителен пакет, за да се гарантира, че Гърция ще изпълни своите финансови ангажименти и ще намали публичния си дълг до 120% от БВП до 2020 година.

Това предупредиха германският финансов министър Волфганг Шойбле и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер още преди да е приложен в действия втория, съобщават международни медии.

Все повече лидери се съмняват, че втората спасителна програма ще има директен ефект за намаляване на бюджетния дефицит на Гърция до устойчиво ниво.

Долната камара на германския парламент – Бундестагът, днес трябва да реши дали да подкрепи втория спасителен пакет. Смята се, че подкрепата за втората програма за Атина е сигурна.

Междувременно ново проучване показа, че близо две трети от германците се противопоставят на оказването на нова помощ на Атина.

Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих смята, че ЕС трябва да създаде инициативи за излизането на Гърция.

На Гърция трябва да й бъде направено предложение, което не може да откаже, за да напусне еврозоната, твърди той.

Думите на министъра отразяват песимизма в германската управляваща коалиция, че спасителните пакети са истинското решение за гръцките проблеми.

Рискът за фалит на Гърция остава висок, въпреки споразумението за опрощаването на голяма част от гръцкия държавен дълг, смятат и от международната рейтингова агенция „Мудис”.

В съобщение на агенцията се посочва, че има риск редица частни кредитори да откажат да вземат участие в програмата за реструктуриране на гръцкия държавен дълг.

Дори ако програмата бъде реализирана, дълговото бреме на Гърция ще остане изключително високо, а достъпът до пазарите на капитал след изтичането на втория спасителен пакет ще бъде ограничен, отбелязват от „Мудис”.

На фона на тези притеснения, загубилите доверие в Гърция европейски страни-донори възнамеряват да изискат от местните власти да изпълнят допълнителни условия по провеждането на антикризисни реформи, съобщи в. „РБК Дейли”.

ЕС разработи три меморандума, които включват в себе си 38 искания към гръцкото правителство. Някои от тези условия трябва да бъдат изпълнени съвсем скоро. В противен случай вторият пакет финансова помощ за страната може да бъде замразен.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички