"Тройката" се завърна в Атина за преговори


"Тройката" се завърна в Атина за преговори
Снимка:

4479

Правителството се подготвя за поредна трудна седмица, през която преговорите за пакета строги икономии с пратениците на „тройката” ще бъдат възобновени. Това ще подложи на изпитание крехката стабилност в трипартийната коалиция, коментира вестник „Катимерини”, цитиран от "Агенция Фокус".

Очаква се в понеделник финансовият министър Янис Стурнарас, който е ключовият съставител на предложения пакет в размер на 13.5 милиарда евро, да се срещне с пратениците на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. По късно представителите на „тройката” ще проведат среща с премиера Андонис Самарас, на която вероятно ще присъстват коалиционните му партньори - социалистическият лидер Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис от Демократическата левица.

Според източници, в правителството се наблюдава безпокойство, предизвикано от непредвидимостта на намеренията на пратениците на „тройката” и от смесените послания от гръцките международни кредитори. Съществуват опасения, че „тройката” може да протака преговорите, което да даде на европейските партньори на Гърция и МВФ повече време, за да намерят решение за гръцкия проблем.

От Европа идват и позитивни новини. Германското списание „Фокус”, позовавайки се на източници от Европейския парламент, съобщи, че е сигурно, че Гърция ще получи така очаквания транш в размер на 31.5 млрд. евро, въпреки липсата на значителен напредък в икономическите реформи. Остава неясно обаче кога ще излезе ключовият доклад на „тройката”, от който зависи този транш.

Източници от правителството заявиха пред изданието, че е малко вероятно окончателно решение за пакета строги икономии да бъде взето преди края на седмицата, което ще доведе до забавяне на процеса.

 Редактор: Петър Проданов

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички