Тръгваме на лов за американски инвестиции


Тръгваме на лов за американски инвестиции
Снимка:

656

От 14 до 18 май ще се състои втора бизнес обиколка на наша делегация в САЩ, чиято цел е да привлече нови инвеститори в България.

В нея участие ще вземе и президентът Росен Плевнелиев, обяви пред журналисти посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

 С включването на Остин, Лос Анджелис, Сиатъл и Силиконовата долина обиколката цели да увеличи търговията и инвестициите между двете държави, уточниха от пресофиса на американското посолство.

Миналата година заедно с посланик Поптодорова направихме подобна обиколка, с която успяхме да привлечем не малко инвестиции, очакваме тази година да постигнем най-малкото същия успех, каза посланик Уорлик.

Целта на президента е да насърчи партньорство в българските иновативни сектори, каквито са информационните технологии, енергийната ефективност и биотехнологиите.

В момента България е на етап планиране на проект за създаването на бизнес инкубатор и технологичен парк в София. Пътуването в САЩ ще даде възможност за запознаване с най-добрите практики в американските технологични паркове и за изграждане на взаимоотношения, които да допринесат за успешно осъществяване на проекта.

Сега е времето американските компании да създават партньорства в иновативните сектори на България. Заедно с президента Плевнелиев очаквам с нетърпение възможността да обясня на водещи американски компании защо България е една важна дестинация за американския бизнес, посочи посленик Уорлик.

Планувани са четири спирки.

В Остин Тексаският университет подготвя представянето в България на своята програма Магистратура по технологично управление. Фокусът в Остин ще бъде инфраструктура и информационни технологии и ще се поведе семинар, който да осветли развитието на връзките между университетите и бизнеса в България, както и създаването на бизнес инкубатор и технологичен парк.

В Лос Анджелис в центъра на вниманието ще бъде секторът за енергийна ефективност, а същевременно бизнес обиколката ще подчертае ролята на подкрепата от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за подобряване на ефективността на наличния жилищен фонд, както и на търговските и обществени сгради в България.

  В Сиатъл някои от най-иновативните компании ще имат шанса да се срещнат с президента Плевнелиев. Набелязаните теми включват наченките на български информационно-технологичен клъстър; инициативи, свързани с електронното правителство; субсидирани от ЕС и ЕБВР проекти и проект за бизнес инкубатор и технологичен парк.

 В Силиконовата долина делегацията ще посети някои от водещите центрове за иновации, както и някои от най-успешните американски компании, за да се върне в България с идеи и създадени партньорства за бизнес инкубатора или технологичния парк.

Със сигурност Росен Плевнелиев ще се срещне с американския президент Барак Обама, но не мога да кажа дали двамата ще проведат разговори, допълни посланикът на САЩ.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички